• BG

  Вучић: Направили смо добар „пролаз” у Кини

  ПЕКИНГ – Председник Александар Вучић изјавио је данас, завршавајући посету Кини, да је делегација Србије направила добар „пролаз” током посете, да је говорила истину и да је нашој земљи указана велика част током форума „Појас и пут”.

  „Два пута смо данас добили право да говоримо, а био сам и последњи на скупу ‘Појас и пут’. То је изненађујућа част. Захваљујући отворености делегације, и томе шта смо говорили, једини смо уз домаћина добили аплауз и то највећи”, рекао је Вучић сумирајући последњи дан форума и целокупну посету Пекингу.

  Он је указао да место које је добио за столом поред Сија током заједничких ручкова и вечера, као и то што је добио прилику да практично закључи скуп, обраћајући се, поред друга два светска лидера, последњи, више од протокола.

  То је, истиче, „слика” позиције и значаја коју Србији даје Кина у оквиру иницијативе Појас и пут, чији су резултат многи заједнички пројекти, те и најављена нова улагања Кине у Србију.

  Он је навео да су на данашњим сесијама били присутни бројни светски лидери, представници међународних организација, међу којима генерални секретар УН Антонио Гутереш, шефица ММФ Кристин Лагард, као и представници Азијске банке, те да је Србија имала прилике да буде представљена у посебном светлу.

  Вучић је истакао да је делегација Србије, на чијем је челу био, направила добар пролаз у Кини, да је говорила истину и оно што заиста мислимо, иначе добро, о сарадњи са Кином.

  „Поносан сам што сам добио прилику да говорим последњи на скупу, да истовремено седим са десне стране до председника Сија на ручку”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

  Председник Србије је пренео да су, у главном делу стола, иако су многи великани били на ручку, као и увек са леве стране до Сија седели премијер Италије и премијер Пакистана, а са десне, председник владе Етиопије, док је он лично био најближи председнику Кине.

  „Све су то много важне и велике земље и очигледно најближи пријатељи Кине. То је огромна част за Србију”, подвукао је Вучић.

  Како је рекао, људи би поставили два питања – чиме смо то заслужили и шта имамо од тога.

  Вучић је нагласио да од тога имамо Линглонг у Зрењанину, Железару у Смедереву, као и Зиђин у Бору, уз изграђене аутопутеве.

  Имаћемо, каже, и нову пругу, са шест колосека, брзине 200 километара на сат, до Будимпеште.

  „То ће бити прва брза у региону”, подвукао је председник Вучић и додао да је тај пројекат важан, јер би Србија без тога, због необавезног односа Хрватске према нама, остала без шансе да привлачи путнички и карго саобраћај.

  Од добрих односа са Кином имамо и више радних места, већи БДП и већи стандард грађана.

  Вучић је истакао да је Србија то заслужила посвећеним приступом, добрим радом, искреношћу, лојалним пријатељством и тиме што се показала као поуздан партнер Кине, али и свих који би је видели и желели као партнера, а не само као малу земљу која би требало да буде послушна.

  „Срећан сам и поносан”, рекао је Вучић.

  Он је искористио прилику да, будући да је сутра велики хришћански празник, честита Ускрс православним верницима, патријарху и свештенству СПЦ.

  Кина никада није вршила притисак на Србију

  ПЕКИНГ – Често сам био под притиском разних страна, али никада Кине, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у завршном обраћању на крају Форума Појас и пут у Пекингу и захвалио Кини и њеном председнику на таквом ставу.

  Председнику Вучићу припала је част да буде један од тројице светских лидера којима је поверено да говоре у виду завршних обраћања на скупу који је окупио 40 шефова држава и влада и стотинак министара спољних послова и других високих званичника.

  Он се, на крају свог обраћања, захвалио председнику Кине Си Ђинпингу што је показао поштовање према малим земљама.

  „Често сам био под притиском разних страна, али никада Кине”, истакао је српски председник.

  „Показали сте другачији приступ према независним и сувереним земљама, без обзира на њихову величину или регион из којег долазе”, рекао је Вучић обраћајући се Сију.

  Он је истакао да ће Србија наставити да сарађује са кинеским компанијама, „не зато што преферирамо неке земље или већ за добробит српског народа”, пренео је Танјуг.

  Меркелова и Макрон да нађу балансирани приступ за Косово

  ПЕКИНГ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу да верује да ће немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон на састанку у Берлину пронаћи балансирани приступ како да се проблеми између Београда и Приштине реше у будућности.

  На питање новинара да ли у Берлин, после консултација и са кинеским и са руским председником, иде сигурније што се тиче позиције Србије, Вучић каже:

  „Ја сам био сигуран у позицију Србије, није то питање позиције Србије. Али, добро је, растерећенији сте и добро је кад имате људе који су сагласни са вама”.

  Он је подсетио да у Берлину неће бити нико ко није признао независност Косова, укључујући и регион, изузев БиХ, мада само формално, јер би и Денис Звиздић, према речима свог партијског шефа „врло радо” признао Косово, али то не може због Републике Српске.

  „Једина је наша делегација која ће се тамо супротстављати тој идеји и да се на другачији начин бори за будућност и посматрајући из другог угла”, каже Вучић, преноси Танјуг.

  Истиче да позиција, ситуација Србије није ни лака, ни једноставна, али и да то није први пут.

  „Рачунам, Меркел и Макрон су велики, озбиљни људи, обоје изузетно поштујем, верујем да ће пронаћи балансирани приступ да се проблеми између Београда и Приштине, за које опет мислим да их ни на који начин нисмо додатно изазивали, реше у будућности”, рекао је он.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com