• BG

  Вучић: Спремни смо за дијалог, али тамо где се дијалог води

  Председник Србије Александар Вучић још једном је позвао представнике опозиције на дијалог у парламенту са председницом Мајом Гојковић.

  „Што се нас тиче, за дијалог смо спремни, Маја Гојковић их је позвала на дијалог на месту где се дијалог одиграва, ако фашистички заменик фашистичког лидера Кипријановић неће са Мајом Гојковић, па добро, пробудите Љотића па са њим разговарајте”, поручио је Вучић у разговору с новинарима након обиласка радова у Клиничком центру Србије.

  Истовремено је позвао грађане Србије да у петак, 19. априла дођу на митинг СНС-а и саслушају шта је то што имају да кажу шта је до сада учињено и шта је још намера да се учини.

  „Нећемо улазити у Скупштину. Њихов план је био да уђу у Скупштину, предухитрили су их посланици и одборници СНС-а, а онда су остали без идеје и плана. Зато су и изгледали и тако бесмислено деловали”, рекао Вучић, јавља Танјуг.

  Очекује, каже да ће у петак говорити пред вероватно највећим бројем грађана, те да жели да грађанима озбиљније и садржајније говори о свим плановима.

  Каже да је митинг опозиције јуче пратио са терасе зграде Председништва и да је чуо све шта су викали, иако за тим није било потребе јер разглас је одлично радио. Рекли су, казао је, да ће их 13. априла бити из целе Србије.

  Ево, видели смо, казао је, међу њима су били њихови бомбаши и правоснажно осуђене особе.

  Председник је запитао треба ли да будемо фасцинирани бројем од 7.500 људи.

  „Можда су у праву, можда код нас не дође толико људи. За мене би лично било поразно да само из Јабланичког и Пчињског округа не скупимо више него што су они јуче имали из целе Србије”, рекао је Вучић и поновио да је власт спремна за дијалог и да их је председница парламента позвала на дијалог.

  Он је позвао опозицију да више не прети и да већ ураде то чиме прете, насилним деловањем, како би се све већ једном завршило.

  „Немојте више да нам претите. Дојадисте. Хајде само да вас видим”, казао је Вучић.

  Вучић опозицији: Не пристајем на ултиматуме

  Нисам добио никаве папире, а искрено, нисам ни заинтересован, рекао је председник Александар Вучић данас одговарајући на питања новинара након обиласка радова у КЦС.

  Упитан, наиме, да ли је до њега стигао неки папир са ултимативним захтевима, Вучић је рекао да није и да ту нема никаквог документа.

  Иронично је додао да, након ултиматума, чека да опозиција позове људе из целог света да дођу да им помогну да се дочепају власти.

  „Пошто су јуче целу Србију позвали, ја верујем да ће, кад им стигну Тахити, Вануату и Полинезија имати 300.000 људи, иако на неким од тих острава има 28.000 становника, или мање. Рачунам, тешко нама кад они сви дођу у Београд”, рекао је Вучић.

  Поновио је да на улиматуме не воли и на њих не пристаје.

  „Па, завршите одмах са нама, немојте да нам дајете недељу или две, а сваке недеље причате да ћете нешто да завршите. Хајде већ једном, завршите, направите то насиље и одговараћете пред законом. Само немојте да претите више као неке тетке сваки дан. Страшно смо се уплашили”, рекао је он.

  Поновио је и да опозоција окупљена у СзС не нуди никакав програм, а да им је зато број присталица све мањи.

  Вучић је рекао и да су они планирали да штрајкују глађу, али да су их „интелигентном акцијом Весић, Вулин и посланици СНС надиграли”.

  „Предлажем им да спреме фотоапарате у петак, 19. априла и да све то прикажу као њихов највеличанственији скуп. Ја им дајем ауторска права, а народ ће бити фасицниран и рећи им – свака цаст”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

  Додао је и да би за њега лично било поразно, ако 19. априла у Београду, на скупу у оквиру кампање „Будућност Србије”, из Лесковца и Врања не буде било више људи него што је јуче било на протесту у Београду.

  На констатацију новинара да и 7.500 људи на протесту, није занемарљив број, Вучић се са тим сагласио, додао да је о томе већ говорио и да су спремни да размотре захтеве, те да је друга страна зато и позвана на разговор.

  „Пет месеци сам слушао захтеве за мојој оставком и да неће да оду… Имамо захтев да мењамо РЕМ страначким људима, а тај захтев по закону не може да буде испуњен”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

  Како је навео, може да се разговара о нечему што је у складу са законом и о нечему што није, а он, додао је, о РТС мисли и горе него опозиција, али о томе разговара Управни одбор.

  Када би политичке странке разговарале о томе, било то директно нарушавање независности јавног сервиса, приметио је.

  „Већ сам слушао и да онај стручњак постане премијер прелазне владе… А, то сам већ слушао, да треба и Сашу Јанковића да поставим за премијера.. Тако да вам за то одмах кажем, да не долази у обзир, док сам председник државе”, закључио је.

  Забринут сам због свега на Косову

  Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је веома забринут због свега на Косову и Метохији као и због предстојећег сусрета у Берлину.

  „Бринем о свему и због сусрета у Берлину. Не због тога што се плашим било каквих притисака, нити мислим да ће их бити, већ не видим ни како даље ни шта даље са људима који су тако и толико неодговрни као што су албански лидери данас. То је оно што код мене изазива и велику бојазан и одређени страх, али утолико више ће нас натерати на још озбиљније и одговорније понашање”, рекао је Вучић новинарима после обиласка радова на клиничком центру Србије, преноси Танјуг.

  Он је рекао и да је видео колико су енергије и наде полагали албански медији и радовали се ономе што се дешавало јуче на београдским улицама и да су се највише Харадинајеви и Тачијеви медији радовали ономе што потенцијално следи за Вучића.

  „То ми је улило додатну снагу и наду да радим добре ствари за нашу земљу и за нас народ на КиМ”, поручио је председник.

  Он је додао да су албански медији, за разлику од немачких и швајцарских, па и хрватских, видели ствари на улицама на другачији начин.

  Извињавам се Мађарима, то није став већинске Србије

  Председник Србије Александар Вучић извинио се данас Мађарима који живе у нашој земљи због онога што је јуче речено на опозиционом скупу у Београду истичући да то није став већинске Србије.

  „То што је јуче речено за наше грађане Мађаре није став већинске Србије. Ја им се на томе извињавам, то је став дела неодговорних и неозбиљних људи и никога више. То је све”, поручио је председник Вучић у разговору са новинарима после обиласка радова на КЦС, јавља Танјуг.

  Он је рекао да се још једном извињава свим људима у Суботици, Кањижи, Чоки, Сенти, Молу и Ади, Бечеју, Темерину…

  „Извињавам се и јунаку са Кошара Тибору Церни и свим људима из Дебељаче и многих других места и њиховим породицама чији су ближњи полагали животе на олтар српске отаџбине. Али, шта да радите, неодговрност појединаца нема границе”, рекао је Вучић.

  Локација за Тиршову 2 у Делиградској, радови на пролеће

  Председник Александар Вучић најавио је данас да ће на пролеће наредне године почети радови на изградњи Тиршове 2.

  Вучић је истакао и да је одвојена локација за градњу у Делиградској улици.

  Он је додао да је остало да се реши још неколико проблема и да на пролеће следеће године креће изградња нове дечје клинике, Тиршова два.

  „То су онда, не само драстичне и драматичне промене, већ и нешто што нисмо могли ни да сањамо. И за све то ћемо да имамо довољно новца”, рекао је Вучић и додао да је јутрос на ту тему разговарао са министром здравља Златибором Лончаром и градоначелником Зораном Радојичићем, преноси Танјуг.

  Како је рекао, када се узме у обзир да ће обнова Клиничког центра Војводине у Новом Саду коштати између 35 и 40 милиона евра, Клиничког центра у Крагујевцу око 30-35 милиона, а обнова КЦС 110 милиона евра – види се колико Србија има више новца и колико сада може да ради.

  „Можемо све. У претходних 45 година нисмо могли да замислимо да почнемо да радимо, а камоли да завршимо изградњу”, рекао је Вучић новинарима након обиласка радова на изградњи и обнови Клиничког центра Србије.

  Улагањем у Клиничке центре мењамо слику здравства

  Председник Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи и реконструкцији Клиничког центра Србије, инвестиције вредне 110 милиона евра, и поручио да улагања у Клиничке центре драстично мењају слику српског здравста и целе Србије и подижу животни стандард грађана и знатно бољу здравствену негу.

  Председник је истакао да је улагање од 110 милиона евра у КЦС од највећег, капиталног значаја за Србију, јер је реч о огромном новцу који се улаже за изградњу нове зграде Клиничког центра и обнову старе, а цео посао би требало да буде завршен до августа 2021. године.

  Вучић је подсетио на Клинички центар Ниш, који је већ обновљен, те најавио да ће на јесен почети радови на новој зргади Клиничког центра Војводине у Новом Саду, а на пролеће наредне године и на Клиничком центру у Крагујевцу.

  „То не само да драматично мења слику српског здравста, већ и слику Србије. То мења животни стандард људи, свих наших грађана којима је помоћ и здравствена нега потребна. Обе куле КЦС биће у складу са европским стандардима”, рекао је Вучић новинарима након обиласка.

  Председник је пренео да до јутрос ни министру здравља Златибору Лончару, са којим је обишао радове, није најавио своју посету Клиничком центру, те да није очекивао да види много радника, имајући у виду да је недеља, али да је задовољан што је видео да радови напредују, како је и планирано.

  „Већ смо на петој етажи нове зграде”, приметио је Вучић и подсетио да је први пут одлука о изградњи КЦС донета 1973. године, потврђена 1976. године – да је до 1986. године изграђено два спрата, а од тада – ниједан ексер није закуцан.

  „Ми смо после 35 година успели, обнављајући и подижући Србију, да подижемо клиничке центре”, подвукао је председник, јавља Танјуг.

  Такође, додао је да ће у Клиничком центру у Београду, после изградње и обнове, бити 930 нових лежајева, од којих 200 нових у интензивној нези.

  „То су драстичне промене капацитета и могућности Србије у односу на оно што имамо данас”, приметио је.

  Како је рекао, гради се и нови Ургентни центар, који ће бити најмодернији, пошто су набављени „Икс” и „Гама” нож, акцелератори и остали апарати.

  Вучић је подсетио да је Србија пре пет година била најгора у Европи, испод критеријма и није ни била на листи земаља у области здравства, док је данас испред осам или девет земаља ЕУ.

  „Планирамо да идемо напред и да за три – четири године уђемо у првих 10 у Европи. То би значило много за животни стандард грађана, лакшу старост и детињство”, рекао је Вучић.

  Поновио је да је задовољан што нема кашњења са радовима, иако, каже зна да када наше фирме преузми послове буде кашњења.

  Додао је радници имају много посла, и јер сеизмички стара зграда пре 45 година није била добро испитана, па је сада ојачавају.

  Током разговора са новинарима, председник се обратио и Миливоју Раковићу, из Јединице за управљање капиталним улагањима Министраства здравља, за којег је рекао да је увек насмејан и од шест сати на градилишту.

  Новинарима је пренео да је Раковића замолио да дође да ради у кабинету председника, када се заврше радови на Клиничком центра,

  „Ако ме до тада не смене… А, такви људи, енергични, вредни, марљиви, насмејани, увек потребни. Али вас пре тога молим да завршите ово на време и хвала вам на труду”, рекао му је Вучић.

  Председник је најавио и да ће свакако бити новог запошљавања у здравству.

  „С обзиром да ће бити овде нових 930 болничких кревета и 200 нових лежаја на интензивној нези, неко о тим људима мора да брине”, казао је Вучић.

  Нагласио је да ће бити запошљени нови млади и средовечни људи.

  Вучић каже да највише одлазе медицинске сестре и техничари, али и лекари, тако да ће држава покушати да их задржи већим примањима.

  Истакао је да они могу да очекују највеће повећање плата у наредном периоду и да већ имају кумунлативно 22 или 23 осто веће плате него 2014. године.

  Додао је да морају да буду још веће плате за здравствене раднике и да ће то држава и урадити у наредним годинама.

  Повећање капацитета значиће и ново запошљавање

  Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након обиласка радова на реконструкцији и изградњи Клиничког центра Србије, да ће са повећањем капацитета бити и новог запошљавања. Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да ће, наравно, бити новог запошљавања, јер ће о ће неко морати да опслужује и 930 болничких кревета и плус 200 нових лежајева на интензивној нези.

  С обзиром на то да је реч о драстичном повећању капацитета, неко ће о тим пацијентима морати да брине и срећан је, каже, што ће то бити млади и средовечни људи, лекари и медицински техничари и сестре.

  Председник је најавио и ново повећање зарада запослениама у здравству, истакавши да ће након тог повећања, највећег у последњих неколико година, њихова примања бити кумулативно виша за 22 до 23 одсто у односу на, на пример, 2014.

  То, наравно, приметио је председник није проценат са којим ће они моћи да буду сасвим задовољно, али, свакако, могу да буду задовољнији него до сада.

  Србија ће се борити и даље за инвестиције

  Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће се Србија борити да и даље буде лидер у региону у привлачењу страних инвестиција и у 2019. години, упркос неодговорном и бахатом понашању појединаца који стварају лош утисак о нашој земљи.

  Упитан о томе колико политичка дешавања у Београду могу утицати на привлачење страних инвестиција, каже да то ствара лошу атмосферу и лош утисак о Србији.

  „И како је рекао норвешки амбасадор о онима који хоће да улажу у Србију, неко ће због ових који су се тако неодговорно понашали написати да постоји одређени политички ризик. Сада да ја кукам да то може да нам отера неког инвеститора не би имало смисла”, рекао је Вучић новинарима после обиласка КЦС, јавља Танјуг.

  Он је навео да је Србија у прва три месеца ове године имала за четири или пет одсто више страних инвестиција него 2018. која је за нас у том погледу била убедљиво најбоља година.

  Tанјуг/Политика

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com