• Politika

  Vučić: Videćemo imamo li i da li smo za postojeću većinu

   

  Vučić: Razgovaraćemo i o određenim protivvazdušnim sistemima

  Slide

  Vučić: Moramo da štitimo svoju zemlju i da platimo koliko god plaćali

   

   

  Slide

  Vučić:Srbija opredeljena za mir i vojnu neutralnsot, ali da želi da obezbedi i osigura sopstvene građane

   

   

  Slide

  Vučić:Platićemo avione, na to sam ponosan

   

   

  Slide

  Vučić:Kupujemo MIG-ove, cena drastično ispod tržišne

   

   

  Slide

  Vučić: Spreman za razgovor s Plenkovićem, bez uslova

   

   

  Slide

  Vučić: Ne interesuje me Ružić,ni drugi samozvani nacionalni heroji

   

   

  Slide

  Vučić:Videćemo imamo li i da li smo za postojeću većinu

   

   

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će tokom posete Moskvi razgovarati o kupovini šest borbenih aviona MIG 29, kojim bi učinili naše nebo i naše građane bezbednijim.

  BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da će sve o tome da li će biti parlamentarnih izbora biti poznato krajem januara ili početkom februara, i da će se tada i znati da li ima većine ili ne u parlamentu.

  Vučić je na pitanje novinara da komentariše izjavu potpredsednice SNS Marije Obrdović da ta stranka mora da preispita odnose sa koalicionim partnerima i da li to znači raskid sa SPS, Vučić je rekao da je danas u EMS prisutan kao premijer, da poštuje sve političke stranke „sa manjim izuzecima“ i da ne bi o tome kao predsednik vlade, te da se o političkim stvarima i odnosima govori na stranačkim organima.

  „Videcemo da li će biti većine u parlamentu, da li je uopšte SNS za tu većinu ili nije, da li su druge stranke za tu većinu ili ne, ili bude neke druge većine…“, zaključioje Vučić.

  Kako je rekao, Vlada Srbije funkcioniše, ima većinu a da li će je imati za mesec, dva – „videćemo, možda se sklopi neka druga većina“.

  On je dodao da će se o svemu pitati narod koji će imati prilika koliko hoće za tako nešto.

  Premijer je dodao i da će uskoro predsednički izbori, na kojima je već nekoliko njih pobedilo, a sada na parlamentarnim to samo treba i da potvrde.

  Na pitanje da li to znači da se ide i na parlamentarne zajedno sa predsedničkim, Vučić je ponovio da će se o tome znati sve krajem januara ili početkom februara.

   

  Spreman za razgovor s Plenkovićem, bez uslova

  Vučić kaže da prihvata izvinjenje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u vezi s tablom u Jasenovcu, mada njemu lično nije to ni zamerio, i da je u svakom trenutku spreman da razgovara s Plenkovićem o svemu što bi doprinelo rešavanju spornih pitanja.

  „Spreman sam na razgovor s njim o svemu, važno je da se stvari rešavaju dijalogom. Pažljivo sam pratio intervju Plenkovića, dva puta sam ga pročitao i zapisao sve što je zanimljivo, ali ne bih davao nikakav komentar: Za svaku sam vrstu razgovora u ime Srbije i vlade, bez ikakvih uslova“, ponovio je premijer.

  Da li će to doneti rezultat, kako je naveo, to je pitanje, jer su nam, ocenio je, pogledi veoma različiti i razlikuju nam se pogledi kad je reč o događajima u Srbiji, Hrvatskoj, regionu.

  „Inače, nisam Plenkoviću lično zamerio zbog table. Nije je on postavio, ali postoje događaji u Hrvatskoj za koje prosto ne možete da kažete da ste njima zadovoljni, niti možete da im se radujete“, naveo je Vučić.

   

  Ne interesuje me Ružić, ni drugi samozvani nacionalni heroji

  Vučić nije hteo da komentariše poslednje izjave funkcionera SPS Branka Ružića o tome da je mogao da sruši vlast u prethodih pet godina da je to hteo, primetivši da samo vidi da svi vole da glume neke nacionalne heroje.

  „Neću i ne interesuje me“, rekao je Vučić na pitanje novinara kako komentariše Ružićeve navode da može da ga pobedi i dodao:

  „Samo vidim da svi vole da glume nacionalne heroje…“, dodao je Vučić.

  Na pitanja da li to može biti razlog za prekid saradnje SNS sa soicijalistima, Vučić je rekao da na današnja pitanja odgovara kao predsednik vlade, a ne predsednik stranke.

  Dodao je da sve partije poštuje, „s manjim izuzecima“, ali da neće da govori kao predsednik stranke, pre nego što se to pitanje ne raspravi na stranačkim organima.

  „To ćemo na organima stranke…Da li vlada ima većinu? Ima. Da li će imati kroz dva meseca? Ne znam, ali za sve postoji proverljivost“, primetio je Vučić.

  „Pa, ćemo narod da obradujemo. . . I sve one koji „žele moju glavu“. . . Imaće prilika koliko hoće, za tako nešto. Znaćete krajem januara ili početkom februara i da li će biti većine u parlamentu, da li je SNS za tu većinu ili nije i da li su druge stranke ili nisu“, poručio je Vučić.

   

  Platićemo avione, na to sam ponosan

  Premijer Srbije je najavio da će tokom posete Moskvi razgovarati o kupovini šest borbenih aviona MIG 29, kojim bi učinili naše nebo i naše građane bezbednijim.

  Premijer je istakao da avione plaćamo našim novcem i da je na to ponosan.

  Ponovio je da Srbija neće nikoga da napada, tuđe da uzima, ali da hoće da bude spremna da zaštiti svoju slobodu i suverenitet, da bude svoj na svome.

  U Moskvi će, kako je najavio, pregovarati o kupovini, ali i o remontu i modernizaciji MIG 29, koji su u kratkoj borbi najbolji avioni u svetu. „Pregovaramo da uzmemo šest aviona, a to bi značilo da bismo onda imali u svom resursu deset MIG-ova 29. To bi značilo značajno veću sigurnost za građane u odnosu na situaciju koju smo imali do juče“, podvukao je Vučić.

  On je izrazio uverenje da bi avioni mogli već u naredna tri meseca biti u Srbiji, kao i da se uz pomoć stručnjaka izvrši modernizacija i opreme najsavremenijim raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

  Premijer je preneo da kupujemo MIG-ove, dodajući da je zahvalan što je cena drastično ispod tržišne.

  „Ako imate u vidu da je Hrvatska platila 30 miliona dolara za helikoptere koji vrede objektivno 220 miliona, mi smo dobili dobru cenu, ali ne u toj razmeri“, poručio je Vučić.

  On je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je, kada je bio ministar odbrane i potpredsednik Vlade, Srbija imala u resursu samo jedan MIG 29 i tri MIG 21, koji su 50 puta slabiji od 29-ke.

  „Bili smo u situaciji da ne možemo policijski da zaštitimo svoje nebo, a kamoli vojno da branimo zemlju. Danas imamo tri MIG 29, policijski štitimo naše nebo. Za nas je to od izuzetnog značaja“, podvukao je Vučić i istakao da je Srbija opredeljena za mir i vojnu neutralnsot, ali da želi da obezbedi i osigura sopstvene građane.

  Prema njegovim rečima, Srbija nema planove agresivnih doktrina, već želi da štiti svoju zemlju, narod i svoje međunarodno priznate granice. Da bi mogli policijski da zaštitimo nebo, u teškim i uslovima sve veće napetosti, morali smo, kako je preneo, godinama da razmišljamo kako da unapredimo borbenu gotovost.

  Vučić je citirao Josipa Broza Tita kazavši da živimo i radimo kao da će biti 100 godina mir, a već sutra moramo biti spremni da zaštitimo svoju zemlju.

  Takođe je najavio da će se sa Rusijom razgovarati i o određenim protivvazdušnim sistemima, najverovatnije o sistemima M1 ili M2, ali treba videti šta je najbolje i najjeftinije, kao i koje finansijske instrumente i novac možemo a izdvojimo.

  „Posle mnogo godina i decenija umesto da nešto uništavamo i urušavamo, možemo da gradimo, pravimo i izdvajamo novca. Uspeli smo to zahvaljujući građanima, koji će imati veću bezbednost, neće morati da se plaše nikog u okruženju. Nikome više Srbija neće biti laka meta“, istakao je on.

  Premijer je istakao da avione plaćamo našim novcem i da je na to ponosan.

  Preneo je anegdotu o nekadašnjem ministru Milanu Stojdinoviću kojem su Nemci hteli da poklone automobil marke mercedes, ali je on to odbio, jer po zakonima Kraljevine nije bilo moguće da se primaju pokloni, na šta su Nemci rekli da mu prodaju automobil za jednu rajhsmarku, a onda je on rekao – da mu daju dva komada za tu cenu

  „Ako hoćemo da sačuvamo svoju Srbiju moramo da budemo čvrsti, snažni i jaki, moramo da štitimo svoju zemlju i da platimo koliko god plaćali. Čist račun znači dugu ljubav, a besplatni sir znate gde ima“, kazao je on. Na pitanje da li zauzvrat treba da da diplomatski status Humanitarnom centru u Nišu, Vučić je rekao da je to pitanje odluke Vlade, a ne novca. „To je pitanje odluke Vlade Srbije i ne nosim to na tacni u Moskvu“, rekao je Vučić.

  On je naglasio da uvek govori isto ma gde bio, za razliku od drugih, da uvek kaže da je Srbija na evropskom putu, želi dobre odnose sa Moskvom i odlične kontakte sa Kinom.

  „Neki drugi pričaju, kada odu u Berlin, da je Vučić najdalji bliski Putinov saveznik, a kada odu u Moskvu da je Vučić čvek CIA. Kakvi lažovi“, podvukao je Vučih istakavši da samo jasnim iznošenjem stava postajete nezavisna, suverena i poštovana zemlja.

  Foto Tanjug/ T.Valič

   

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com