• Novosti online

  Zaev: Mali Šengen ubrzava integraciju regiona u EU

  Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je suština ideje o „malom Šengenu“ u ostvarivanju četiri slobode EU slobodnog kretanja ljudi, proizvoda, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu i ocenio da takva inicijativa ubrzava integraciju regiona u Uniju.

  „U naš region moramo da uvedemo evropske principe saradnje i funkcionisanja. Moramo da donesemo Evropu na Balkan u svaku od naših zemalja. To je deo našeg domaćeg zadatka za integraciju u EU“, rekao je Zaev u intervjuu za Dojče vele.

  Na kritike da u regionu već postoje Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Berlinski proces, Zaev navodi da postoji suštinska razlika, jer su ti procesi „podstaknuti i nadgledani od nekih članica EU“, dok je „mali Šengen“ „autentična i neposredna inicijativa“ tri zemlje Zapadnog Balkana.

  „Ovo je autentičan proces naše zemlje, Albanije i Srbije, a nadamo se da će mu se priključiti i druge zemlje regiona“, rekao je Zaev.

  Zaev, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije, neće biti premijer od petka, 3. januara, kada bi trebalo da se obrazuje prelazna vlada, sa glavnim zadatkom da pripremi izbore za 12. april.

  Lider socijaldemokrata odlučio se za vanredne izbore pošto je EU u oktobru, najviše zbog protivljenja Francuske, još jednom odložila početak pregovora sa Skopljem o članstvu u Uniji, što je bilo jedno od ključnih obećanja Zaeva.

  Zaev navodi da je bio „skrhan i smožden“ kada Skoplje nije dobilo datum za početak pregovora s EU, uprkos postizanju Prespanskog sporazuma s Grčkom, koji je Severnoj Makedoniji otvorio vrata članstva u EU i NATO, posle višedecenijske blokade od Atine.

  „Bio sam skrhan i smožden jer je ceo taj period bio obeležen superlativima na naš račun. Bili smo najbolji primer u Jugoistočnoj Evropi, svetski lideri su započinjali i završavali govore pominjanjem Prespanskog sporazuma“, kazao je Zaev.

  On nije dao konkretan odgovor na pitanje kada bi moglo da se očekuje otvaranje pregovora, podsetivši da takva odluka može da bude doneta na samitima EU u martu, junu ili oktobru.

  „Očekujem tu odluku uskoro, to je i razlog zašto sam odlučio da idemo na izbore“, naveo je Zaev.

  Zaev je kazao da je zadovoljan uradjenim u prethodne 2,5 godine koliko je bio na čelu vlade.

  „Rešena su istorijska pitanja, ubrzane integracije, postajemo članica NATO, uskoro očekujemo datum početka pregovora sa EU, pokrenuli smo ekonomiju“, rekao je severnomakedonski premijer i dodao da „problem ostaje pravosudni sistem“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com