• Gradovi

  Zaev veruje da će se desiti čudo i poslanici opozicije podržati ustavne promene

   

   

  Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da veruje da će se desiti čudo i da će poslanici opozicije podržati predlog za započinanje ustavnih promena radi sprovodjenja Dogovora sa Grčkom.

  „Ja verujem. Nekada se i čuda dešavaju. Verujem da će naći snagu, da će sakupiti hrabrost i ujediniti se oko odgovornosti da bi se dobila minimum dvotrećinska većina za postupak za ustavne promene“, rekao je Zaev novinarima na pitanje da li je obezbedio neophodnu podršku poslanika koalicije opozicione VMRO DPMNE za dvotrećinsku većinu.

  U parlamentu Makedonije sutra bi trebalo da se završi višednevna rasprava o predlogu Vlade za ustavne izmene za promenu imena države u Severna Makedonija, u skladu sa Dogovorom sa Grčkom i očekuje se da bi taj predlog mogao biti stavljen na glasanje, ali za sada za to nema zvanične potvrde.

  Vladajuća koalicija može da računa na 72 glasa i potrebno je da obezbedi najmanje osam glasova poslanika makedonske opozicije da bi formirala potrebnu dvotrećinsku većinu od 80 glasova. U slučaju da poslanici prihvate predlog, sledi druga faza u kojoj Vlada predlaže nacrt amandmana i parlament nastavlja raspravu o izmenama ustava.

  Zaev je istakao da je spreman i dalje da razgovra o inicijativama samih poslanika opozicije u vezi jačanja garancija za grčko ispunjavane obaveza iz dogovora o imenu Makedonije.

  Poslanička grupa SDSM prethodno je ponovo pozvala kolege iz koalicije opozicionog VMRO DPMNE da „prevazidju partijske stavove i da budu deo procesa u kojem se obezbedjuje evropska budućnost za gradjane Makdonije“.

  Šef poslaničke grupe vladajućeg SDSM Tomislav Tuntev je na konfereciji za novinare rekao da će se sutra znati da li postoji dvotrećinska većina, ali i da je osećaj da ona može da se obezbedi.

  „Makedonija pripada zapadnom civilizovanom svetu, bez obzira što (lider VMRO DPMNE) Hristijan Mickoski ima problem sa tim. On sramotio ovu državu i raspravlja se sa našim zapadnim saveznicima. Ubedjeni smo da su naše kolege iz VMRO DPMNE za EU i NATO, to su kazali u svojim diskusijama, a sada treba da dokažu“, rekao je Tuntev.

  On je istakao da će se, ako VMRO DPMNE produži da po svaku cenu blokira, neizbežno ići na vanredne parlamentarne izbore, na kojima je uveren da će pristalice Dogovora sa Grčkom obezbediti dvotrećinsku većinu u parlamentu.

  Albanska partija DUI, partner SDSM u Vladi, sa druge strane smatra da prevremeni izbori nisu rešenje i da će na kraju razum pobediti i da će opozicija obezbediti podršku za dvotrećinsku većinu.

  „Smatram da svih 120 poslanika treba da podrže ustavne amandmane i da ih izglasamo, jer omogućavaju integreciju u NATO i EU. Imamo šansu da Makedoniju napravimo evroatlantskom. Verujem da to želi svih 120 poslanika“, rekao je poslanik i visoki funkcioner DUI Artan Grubi.

  VMRO DPMNE je u jutrošnjem saopštenju ponovila da poslanička grupa te opozicione partije neće podržati ustavne izmene.

  Zaev: Cipras uzeo funkciju šefa diplomatije da bi se realizovao dogovor iz Prespe

  Makedonski premijer je izjavio da mu je grčki kolega Aleksis Cipras rekao da je preuzeo funkciju ministra spoljnih poslova da bi bio realizovan dogovor iz Prespe.

  Zaev je potvrdio da je sinoć telefonom razgovarao s Ciprasom i da su u tom razgovoru potvrdili da nastavljaju sprovodjenje dogovora iz Prespe, kao i da „ostaju u potpunosti posvećeni onome što predstavlja perspektivu Balkana 21. veka“.

  Premijeri su razgovarali telefonom dan posle ostavke grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa koji je sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovim vodio pregovore i potpisao dogovor o rešavanju spora oko imena.

  „Srećan sam zbog potpune posvećenosti Grčke dogovoru iz Prespe, a mogu da potvrdim i našu posvećenost. Ne gubim nadu da će sutra i makedonski parlament smoći snagu pred ovom šansom koja se ne propušta, da da pristanka za potvrdjivanje potrebe za ustavne promene“, rekao je Zaev novinarima.

  Posle toga, dodao je, sledi nacrt ustavnih amandmana o kojima će biti otvorena javna debata i na kraju glasanje za te amandmane.

  „Treba da damo život ovom procesu zbog toga što je to jedinstvena garancija boljim perspektivama svih gradjana, ispunjavanje naših streteških ciljeva, ulasku u EU i NATO. To je svakako šansa za koju svi znamo da ne smemo da je propustimo“, rekao je Zaev.

  Dogovorom je predvidjeno da nakon što Makedonija u imenu doda geografsku odrednicu „severna“, grčkim parlament ratifikuje taj dogovor, čime stupa na snagu. Promena imena je uslov Makedoniji za everoatlantske integracije.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com