• Gradovi

  Zahtev Hrvatskoj da kazni ubice srpskih civila u akciji Bljesak 1995. godine

  Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije zatražila je danas, povodom 22. godišnjice akcije „Bljesak“, od hrvatskih nadležnih organa da procesuiraju zločine nad nevinim srpskim civilima u toj akciji.

  „Umesto što, evo već dvadeset godina, hrvatski državni vrh svake godine slavi akciju ‘Bljesak’, civilizovano, humano i ljudski bi bilo da zvaničnici Hrvatske osude zločine koji su počinjeni u navedenoj akciji, a izvršioce privedu pravdi. Bez takve osude, bez procesuiranja krivaca za počinjenje zločine i bez jasnog suočavanja sa prošlošću neće biti moguće uspostaviti normalne medjunacionalne odnose izmedju hrvatskog i srpskog naroda“, navedeno je u saopštenju.

  Ta organizacija je ocenila da je vrhunac beščašća to što je u Jasenovcu nedavno postavljena spomen ploča poginulim hrvatskim vojnicima na kojoj se nalazi ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

  „U Hrvatskoj se, po evidenciji naših udruženja, preko 1.800 lica srpske nacionalnosti vodi kao nestalo i ta država do danas nije u stanju da ekshumira poznata grobna mesta iz kojih se odmah mogu ekshumirati ostaci preko 100 lica srpske nacionalnosti. Istrajavanje u tome da se mrtvi Srbi ne ekshumiraju neće umanjiti zločine, niti dovesti do toga da se oni zaborave, kao što ni proslavljanje akcije Bljesak i slavljenje zločinaca neće dovesti do preko potrebnog pomirenja i oproštaja“, dodaje se.

  Akcija „Bljesak“ počela je 1. maja 1995. godine na teritoriji zapadne Slavonije, a za 36 sati sa te teritorije proterano je 15.000 ljudi.

  U akciji hrvatske vojske su ubijene 283 osobe, od čega 57 žena i devetoro dece.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com