• Analize I Kolumne

  Зашто вакцинисани ученици не прате наставу у школи?

  Од данас, 13. септембра 2021. године, у четрдесет локалних самоуправа у Србији ученици средњих школа прате наставу на даљину, а ученици седмог и осмог разреда основне школе се, у својим одељењима, деле на две групе, па наставу прате наизменично – једног дана у школи, другог дана помоћу интернета. Међу градовима у којима је уведена описана мера, налазе се и веће средине, као што су Крагујевац, Краљево, Ниш и Ужице.

  Разлог за увођење наставе на даљину је потпуно јасан. У болницама је све више деце болесне од ковида 19.

  Међутим, није јасно зашто сва деца морају да прате наставу по новом режиму. Међу ђацима седмог и осмог разреда основне и међу ђацима средњих школа има доста деце која су прележала ковид, а има и деце која су вакцинисана. Зашто овим ђацима не омогућимо да редовно похађају наставу у школи?

  У основним школама, релативно је лако организовати наставу у школи за децу која су имунизована, природно или вакцином. Свако одељење у основној школи сваког дана има наставу, али је половина ђака похађа у школи, а половина онлајн. Имунизовани ученици би, једноставно, сваког дана долазили на часове у школу.

  У средњим школама се могу, привремено, формирати одељења састављена од имунизоване деце која би делом похађала наставу у школи. Наставни планови и програми за различите смерове и занимања у средњим школама се разликују, али не за све наставне предмете. Макар за наставне предмете код којих је наставни програм исти у више одељења у истом разреду, могуће је организовати наставу у школи за имунизоване ученике. Не би било погрешно ни да се у различитим средњим школама, а које се налазе у истој згради, организује заједничка настава за имунизоване ученике у делу у коме се наставни програми поклапају.

  У Нишу, рецимо, постоје две гимназије које се налазе у истој школској згради и обе имају по два одељења природно-математичког и друштвено-језичког смера у сваком разреду. Ту је сигурно могуће саставити групе имунизованих ученика који би пратили наставу у школи.

  Уколико поступимо на описани начин, можда се и остали ученици одазову вакцинацији.

   

  Љубомир Костић

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com