• Gradovi

  Zemlje u regionu izrazile odlučnost da rade na jačanju kontrole malog oružja i lakog naoružanja

   

   

  Predstavnici vlada zemalja u regionu danas su u Podgorici izrazili odlučnost da rade na jačanju kontrole malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi, i opredeljenje za razradu Mape puta za kontrolu, koja bi trebalo da bude usvojena na predstojećem samitu u sklopu Berlinskog procesa.

  Kako je dogovoreno u zajedničkoj izjavi na regionalnoj konferenciji „Jačanje obaveza kontrole malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi“, zamenici ministara spoljnih i unutrašnjih poslova zemalja u regionu su u potpunosti opredeljeni za razradu Mape puta za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu pod pokroviteljstvom Centra za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC) i Nemačke.

  Na konferenciji je takodje izražena opredeljenost za pripremu za njeno usvajanje na predstojećem samitu Zapadnog Balkana koji će biti održan kasnije ove godine u Londonu, saopštio je Savet za regionalnu saradnju (RCC).

  Zajednička izjava predstavlja formalno jačanje obaveza vlasti iz Jugoistočne Evrope u borbi protiv nedozvoljene trgovine i širenja malog oružja i lakog naoružanja i municije kao dijela ukupnog procesa integracije u Evropsku uniju.

  „Mapom puta će se precizno definisati mere i ciljevi koji se objektivno mogu proveriti, a koji se tiču kontrole malog oružja i lakog naoružanja s ciljem sveobuhvatnog sprečavanja, kaznenog gonjenja i pokretanja sudskih postupaka protiv nedozvoljenog držanja i zloupotrebe oružja u regionu“, navedeno je u saopštenju.

  Skup, koji je organizirao Centar za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC) pod pokroviteljstvom RCC-a i Nemačke, otvorio je domaćin, ministar spoljnih poslova Crne Gore Srdjan Darmanović.

  Ministar Darmanović je iskazao opredeljenost Crne Gore da se priključi naporima medjunarodne zajednice u borbi protiv glavnih sigurnosnih izazova u Evropi i istakao da je „potreban celovit pristup zajedno sa intenzivnijom regionalnom saradnjom, razmenom podataka i izgradnjom kapaciteta“ kako bi se efikasno prevazišli izazovi koje nedozvoljena trgovina vatrenim oružjem predstavlja.

  Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović je u svom obraćanju pohvalio napredak ostvaren prethodnih nekoliko godina u kontroli malog oružja i lakog naoružanja, naročito u pogledu usvajanja i sprovodjenja nacionalnog zakonodavstva, bolje koordinirane saradnje i kontinuirane izgradnje povjerenja te dodao da je pitanje kontrole malog oružja i lakog naoružanja i dalje jedan od glavnih izazova sigurnosne saradnje u regionu.

  „Na prethodnim sastancima komisija za malo oružje i lako naoružanje istaknuta je potreba za standardizacijom pristupa u borbi protiv nedozvoljene trgovine vatrenim oružjem, sistematskim prikupljanjem i analizom podataka kao podrške politikama. RCC, prema tome, veoma ceni i podržava ideju izrade Mape puta za Zapadni Balkan o malom oružju i lakom naoružanju pod pokroviteljstvom SEESAC i Nemačke“, rekao je Svilanović.

  Komesarka za razoružanje i kontrolu oružja u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Patricija Flor potvrdila je opredeljenost za stabilnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu i najavila intenzivniji angažman i podršku u rešavanju pitanja kontrole malog oružja i lakog naoružanja kao jednog od gorućih pitanja sigurnosne saradnje.

  U saopštenju je navedeno da je današnji sastanak bio prilika da učesnici razmotre izazove sa kojima se vlasti u regionu suočavaju u pogledu kontrole malog oružja i lakog naoružanja i napredak ostvaren u njihovom prevazilaženju, kao i da utvrde potrebe i načine daljeg rada na jačanju kontrole malog oružja i lakog naoružanja.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com