• Novosti online

  Zvizdić: Granice na području zapadnog Balkana ne mogu se menjati

  Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da sve države na Balkanu imaju medjunarodno priznate granice i da to treba da ostane princip na području zapadnog Balkana.

  „Počinju se ponovo crtati neke nove granice, govori se o razmeni teritorija na bazi etničkog principa, a mi znamo iz naše prošlosti do čega su dovele takve ideje, jer te ideje nisu nove“, rekao je Zvizdić posle Samita o zapadnom Balkanu u Berlinu, preneli su mediji u BiH.

  Navodeći da su nekada o tim idejama govorili Vojislav Šešelj i Slobodan Milošević, on je ocenio da je „pokušaj sprovodjenja tih ideja u delo rezultovao stotinama hiljada ubijenih ljudi, ogromnim zločinima, genocidom i iseljavanjem više miliona ljudi“.

  „Zbog toga smo mi protiv crtanja granica na Balkanu. Sve države na Balkanu imaju medjunarodno priznate granice, a nepovredivost medjunarodno priznatih granica je bazno načelo Evropske unije, a mislim da to treba ostati i vladajući princip i model svih daljih aktivnosti kada govorimo o toj temi na području zapadnog Balkana“, kazao je Zvizdić.

  Dodao je da je vrlo realno preneo situaciju u BiH, dodajući da razlog neformiranja vlasti ne leži niti u broju ministarstava niti u tome ko će biti ministar ili premijer.

  „Razgovarali smo o ključnim temama vezanim za Bosnu i Hercegovinu i za Zapadni Balkan. One su uglavnom bile vezane za evropske integracije i berlinski proces, kao dva bitna procesa koja zaista nemaju alternativu kada je BiH u pitanju“, naveo je Zvizdić.

  Prema njegovim rečima, verodostojna alternativa proširenja EU na Zapadni Balkan još je zajednički instrument koji omogućava reforme i saradnju u regionu.

  Predsedavajući Saveta ministara BiH dalje je ocenio da se pogoršava politička stabilnost, kao i opšta stabilnost čitavog Balkana.

  „Činjenica je u nepoštovanju vladavine zakona, a to je neprihvatanje i aktivacija MAP-a (Akcioni plan za ulazak u NATO), za koji postoji zakonski konsenzus u BiH“, istakao je Zvizdić.

  Navodeći da je vladavina prava bazno načelo na kojem počiva EU, on je istakao da BiH želi da ide putem evropskih integracija, što znači da mora prihvatiti vladavinu prava i početi da se ponaša u skladu s tim načelom.

  Na kraju je istakao da evropske institucije u BiH šalju pogrešne informacije o razlozima neformiranja vlasti u BiH.

  „Savet ministara se nije formirao, ne zbog toga što treba podeliti ministarstva, već upravo zbog činjenice što neko ne želi poštovati vladavinu zakona u BiH i ne želi aktivirati MAP, pravdajući to takozvanom vojnom neutralnošću, a u isto vreme se formira i naoružava više od hiljadu pripadnika rezervnog sastava policije RS“, kazao je Zvizdić.

  Prema njegovim rečima, radi se o paradoksalnoj situaciji i vreme je to znaju svi u BiH, u regionu i u evropskim institucijama.

  Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron organizovali su u Berlinu sastanak na koji su pozvani predstavnici zemalja zapadnog Balkana, kao i Hrvatske, Slovenije, te Evropske komisije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com