Regioni

REPUBLIKA SRPSKA OSUĐUJE SRAMNU IZJAVU VALENTINA INCKA I POREDJENJE RS SA FAŠISTIČKOM NDH

Dok vlast poručuje da je Inzko potvrdio da je oduvijek podržavao NDH, dio opozicije traži da se on izvini građanima RS-a.
Dodik je Inzka nazvao ‘poznatim klovnom međunarodne zajednice’

Vlast i opozicija u bh. entitetu Republika Srpska u utorak su osudili izjavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, koji je taj entitet uporedio s Nezavisnom Državom Hrvatskom iz vremena Ante Pavelića.

Dok vlast poručuje da je „Inzko, zapravo, samo potvrdio da je oduvijek podržavao tu zločinačku tvorevinu“, dio opozicije traži da se visoki predstavnik hitno izvini građanima RS-a.

Komentirajući jučerašnje obilježavanje Dana RS-a u Banjoj Luci, Inzko je rekao da bi nekome tako moglo pasti na pamet i da obilježava dan kada je osnovana NDH 1941. godine.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da poređenjem Dana RS-a sa danom osnivanja NDH Inzko, koga je nazvao „poznatim klovnom međunarodne zajednice“, nije uvrijedio nikoga u RS-u, ali jest na kraju pokazao svoje pravo lice.

‘Lupi, ako ostane živ, pojašnjava’

Dodik je rekao da je „period glumatanja diplomate završen – maske su pale“, a da je Inzko ovom izjavom podsjetio da pripada onima koji su u vrijeme NDH „podržavali tu zločinačku tvorevinu, u kojoj je nestalo više stotina hiljada Srba, i pokrenuo sumnju da on i danas gaji simpatije prema toj zločinačkoj tvorevini“.

“Bilo bi zanimljivo znati na kojoj strani istorije mu je bila porodica u Drugom svjetskom ratu kada tako olako, bez imalo odgovornosti izgovara šta izgovara, ne misleći da ga prati cijeli jedan narod dok se on obraća meni. Ali, to je Inzko… Lupi, ako ostane živ, pojašnjava i za sve to uzme 25.000 eura mjesečno“, rekao je Dodik.

On je naveo da je Inzkova izjava ozbiljna te da je zato komentira, ali da je on „tako neozbiljan tip da ne zavređuje ni slova komentara niti bilo kakvog susreta u budućnosti“.

„Koliki je Incko klovn govori i činjenica da ne zna ni da bi kao visoki predstavnik trebalo da čuva Dejtonski mirovni sporazum i RS, kao potpisnicu tog sporazuma. Ako međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini želi da očuva mrvu svog dostojanstva, morala bi mu što hitnije kupiti kartu za Austriju, jer, izigravajući klovna, on je od međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini napravio cirkus“, zaključio je Dodik, prenijeli su banjalučki mediji.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović šokiran je, kako je rekao, zastrašujućom izjavom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini te je Inzka pozvao da se hitno izvini građanima RS-a.

Ocjenjujući da je Inzkovo poređenje „vrlo opasno i za svaku osudu“, Borenović je rekao da to čini visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, koji treba garantirati provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači štititi i RS i Bosnu i Hercegovinu.

Borenović je ukazao na to da je Republika Srpska međunarodno priznata i da je potpuno neprihvatljivo da je Inzko poredi s „fašističkom NDH“.

„Zgroženi smo izjavom Inzka, koja je krajnje nekorektna i za svaku osudu, i tražimo da se hitno izvini građanima RS-a. Nikada nećemo dozvoliti da o RS-u tako govori i poredi sa zločinačkom NDH. Visoki predstavnik je ovim pokazao da se potpuno izgubio u provođenju svog mandata umjesto da utiče na stabilizaciju prilika u Bosni i Hercegovini, koja ima dvoentitetsko uređenje“, rekao je predsjednik PDP-a.

Srpska demokratska stranka osudila je Inzkovu izjavu, smatrajući neprihvatljivim, uvredljivim i politički bezobraznim takvo istupanje osobe koja predstavlja međunarodnu zajednicu i koja je zadužena za očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Oni Inzka pitaju je li, iz neznanja i nepoznavanja historijskih činjenica, uporedio dan međunarodno-pravno priznatog subjekta, kao što je RS, sa danom osnivanja „zločinačke tvorevine kao što je NDH“.

Upitali su i je li uloga visokog predstavnika „implementacija mira i civilnog aspekta mirovnog rješenja“, kao što to piše u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma, ili raspirivanje mržnje i nepovjerenja među narodima u Bosni i Hercegovini, revitalizacija historije i podsjećanje srpskog naroda na strašne golgote koje je preživio od NDH-a, prenijela je Fena.

Izvor: Agencije

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh