Gradovi

НОВОСТИ ДАНА У ГУЧИ: САБОР ТРУБАЧА ЈЕ СВЕТСКА АТРАКЦИЈА (видео)

Прва труба 57. Драгачевског сабора у Гучи је Јанко Јовановић  из Пожеге.

За најбољи оркестар проглашен је трубачки састав Бојана Kрстића из Владичиног Хана.

Златну трубу  Гуче освојио је Иван Ивановић из Ужица док је награда за најизворније музицирање припала  оркестру Иван Ђенадић из Акмачића код Нове Вароши.

Сабор трубача у Гучи привукао је пажњу британске агенције „Ројтерс“, која га описује као „најживописнији традиционални музички догађај у Србији“.

Британци кажу, а у то се уверио и репортер Новостидана.рс на лицу места,  да је овогодишњи Сабор привукао хиљаде људи који уживају у звуку трубе, и то не само Србе, већ и туристе из целог света.

„Гуча, иначе успавани градић са око 3.700 становника у валовитим брдима југозападне Србије, домаћин је највеће журке у земљи, са 50 трубачких оркестара који се надмећу за прижељкивану Златну трубу“, тако Ројтерс пише о Гучи, традиционалном месту одржавања Сабора, који је почео у четвртак.

За оркестре, како оне који се такмиче за награду, тако и за оне који свирају испод десетина шатора пуних гостију – Срба, али и странаца – који једу, пију и веселе се, Сабор је прилика да добро зараде, примећује се у репортажи

Описујући атмосферу, Ројтерс наводи да „већина посетилаца пије пиво и шљивовицу док је на менију, као и обично, месо са роштиља или локални деликатеси, али и зачињени кисели купус са три врсте меса који се сатима крчка у казанима“.

Британска агенција напомиње да је српска полиција, с циљем да спречи тешке саобраћајне незгоде какве су се у прошлости догађале у време Сабора у Гучи, наложила свима који возе до Гуче и из овог града да ураде алко-тест.

Гуча је, подсећа британска агенција, од 1961. године, када је тамо одржан први драгачевски Сабор са само четири оркестра и 2.500 посетилаца, дочекала више од 15 милиона људи.

„Ова музика у Србији има дугу традицију, која сеже још из 1831. када је краљевским указом формиран војни трубачки оркестар“, закључује Ројтерс.

A да нису само гости из целог света, већ и трубачи са различитих меридијана, показаће вам и наредни снимак.

Италијански оркестар је био велика атракција на Сабору, а показао је и врхунско умеће.

Очигледно да Драгачевска труба осваја целу планету.

Танјуг/Ројтерс/Новости дана

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh