Gradovi

Vesna Marković (SNS): Američka strategija za Balkan pružena ruka koju treba prihvatiti

 

 

Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Vesna Marković ocenila je danas da nova američka strategija za Balkan koju predlaže Atlantski savet SAD predstavlja značajan korak ka razvoju strateškog partnerstva sa SAD i pruženu ruku koju treba prihvatiti.

„Atlanski savet ima veliki uticaj na američku politiku i ovu strategiju tumačim kao pruženu ruku koju bi trebalo da prihvatimo, ne samo zbog jačanja odnosa Srbije i SAD, već i zbog poklapanja interesa kada je u pitanju stabilnost i razvoj našeg regiona“, rekla je Marković za agenciju Beta.

Ona je posebno izdvojila deo koji se odnosi na „istorijsko približavanje“ kao „jedan novi momenat“ na koji, kako je dodala, treba odgovoriti na pozitivan način.

Atlantski savet SAD objavio je 28. novembra izveštaj „Balkan napred nova američka strategija za region“, u kojem se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi i zalaganje za „istorijsko približavanje“ sa Srbijom.

U izveštaju instituta iz Vašingtona se takodje predlaže obnavljanje reputacije SAD kao „iskrenog posrednika“, kao i oslanjanje na preduzetnike i mlade u regionu.

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh