Novosti online

Mjanmar i Bangladeš formirali radnu grupu za povratak Rohindža u Mjanmar

Mjanmar i Bangladeš su danas potpisali sporazum o osnivanju zajedničke radne grupe koja će nadgledati povratak izbeglih pripadnika muslimanske manjine Rohindža u Mjanmar, ali će početak njihovog povratka u domovinu verovatno biti odložen.

Prema sporazumu potpisanom u Daki, radna grupa će imati 30 članova a zadatak će im biti da razviju procedure za početak dobrovoljnog povratka, relokacije i reintegracije izbeglica manjine Rohindža.

Više od 630.000 Rohindža pobeglo je iz Mjanmara u susedni Bangladeš pošto je mjanmarska vojska započela obračun s njima u avgustu posle napada ekstremista na policijske punktove.

Dve zemlje su se prošlog meseca dogovorile da povratak Rohindža u domovinu počne oko 21. januara, ali je ministar spoljnih poslova Bangladeša, koji je prisustvovao današnjem sastanku, rekao da će taj proces biti odložen za nekoliko nedelja.

Borci za ljudska prava upozoravaju da bi Rohindže mogle ponovo da se suoče s nasiljem ako budu vraćene u Mjanmar.

Prema sporazumu dve zemlje iz novembra, Mjanmar se obavezao da primeni mere za zaustavljanje odlaska preostalih Rohindža u Bangladeš, da obnovi redovno stanje u državi Rakin i ohrabri one koji su izbegli da se dobrovoljno vrate u svoje domove ili u bezbedno mesto po sopstvenom izboru.

Dogovor iz novembra u skladu je sa sporazumom o repatrijaciji iz 1992. godine, koji su Mjanmar i Bangladeš potpisali zbog ranijeg nasilja. Prema tom sporazumu, od Rohindža se zahteva da, pre povratka u Mjanmar, dokažu da imaju prebivalište u toj zemlji, ali takva dokumenta ima mali broj njih.

Vlada Mjanmara, većinski budističke zemlje, odbija da prizna Rohindžama status manjinske zajednice, iako oni generacijama tu žive. Njima je Mjanmar oduzeo državljanstvo 1982. godine, usled čega su izgubili gotovo sva prava i postali apatridi

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh