Novosti online

Osmani: Do kraja meseca konkretan predlog za ime Makedonije

Zamenik premijera Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani izjavio je danas u Atini da će krajem januara biti iznet konkretan predlog za rešenje problema s imenom.

„Sada nije vreme da se razgovara o predlogu (imena za Makedoniju), ali na kraju meseca će biti konkretan predlog i tada ćemo zauzeti stav“, rekao je on posle sastanka sa šefom grčke diplomatije Nikosom Kocijasom, a prenose makedonski mediji.

Grčki mediji, pozivajući se na izvore iz Vlade Grčke, prenose da je za obe strane prihvatljiv naziv „Republika Nova Makedonija“.

Kocijas je na jučerašnjoj sednici Vlade Grčke rekao da je za Atinu prihvatljivo složeno ime s geografskom odrednicom, za opštu upotrebu.

Osmani je danas na sastanku s Kocijasom rekao da „2018. predstavlja istorijsku šansu za prevazilaženje nerazumevanja oko upotrebe imena Makedonije“ i da kao političari imaju obavezu da pokažu zrelost i da ne propuste tu šansu, saopštio je kabinet makedonskog vicepremijera.

„U Makedoniji postoji jasno izraženi optimizam za zatvaranje tog pitanja“, rekao je Osmani i izrazio nadu da će, zajedno s pozitivnim signalima koji dolaze iz Grčke, to pitanje biti prevazidjeno.

Evropske integracije Makedonije i ulazak u NATO godinama blokira dvoipodecenijski spor koji Skoplje ima s Grčkom zbog ustavnog imena, koje je isto kao ime njene severne grčke pokrajine.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh