Hronika

Stefanović: Skoro 40 odsto izvršenih terorističkih napada u Evropi finansijski povezan sa …

 

 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanovi izjavio je u Belgiji da je skoro 40 odsto izvršenih terorističkih napada u Evropi bilo finansijski povezano s organizovanim kriminalom.

Stefanović je tokom predavanja koje je održao na belgijskom Univerzitetu Gent kazao studentima da je presecanje ovih tokova novca, ali i zajednička borba protiv organizovanog kriminala, ključna za veću sigurnost i bolji život svih gradjana.

„Važno nam je da policijska saradnja bude što bolja, jer samo kroz zajedničku razmenu informacija i bezbednosnu saradnju možemo da sprečimo teška krivična dela ili da ih svedemo na što manji obim“, rekao je ministar, a prenelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

On je studente Univerziteta Gent upoznao sa aktivnostima balkanskih organizovanih kriminalnih grupa, njihovom saradnjom sa grupama u Južnoj Americi i rutama kojima se odvija krijumčarenje narkotika na Balkanu.

„Balkanske organizovane kriminalne grupe poznate su po tesnoj medjusobnoj saradnji bez obzira na postojeće nacionalne, verske ili političke razlike koje su dovodile do ratova i sukoba u skorijoj prošlosti. Balkansko poluostrvo je jedna od glavnih tačaka ulaska za širenje organizovanog kriminala u Evropskoj uniji“, rekao je Stefanović.

Dodao je da se borba protiv organizovanog kriminala ne sme sagledavati samo kao zadatak ili odgovornost isključivo jedne države, već kao obaveza i odgovornost svih država regiona, kao i Evropske unije.

Kao primere odlične saradnje, Stefanović je naveo nekoliko zajedničkih medjunarodnih akcija u kojima je učestvovala srpska policija.

On se osvrnuo i na rezultate srpske policije u zapleni narkotika i oružja tokom prošle godine.

„U Srbiji smo prošle godine, izmedju ostalog, zaplenili više od četiri tone narkotika, oduzeli 1.881 komad različitog vatrenog oružja, skoro 25 kilograma eksploziva i 47.727 komada municije“, kazao je Stefanović.

Ministar je na kraju predavanja studentima Univerziteta Gent rekao da je Srbija svesna da u borbi protiv organizovanog kriminala nije dovoljno samo usvajati zakone u skladu sa standardima EU, već je neophodno da se stalno radi na daljem unapredjenju saradnje policije, tužilaštva i sudova, kao i na edukaciji kadrova.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh