BG

Vučić i Rudev: Srbi i Bugari su bratski narodi

Predsednici Srbije i Bugarske Aleksandar Vučić i Rumen Radev ocenili su danas u Dimitrovgradu da su Srbi i Bugari bratski narodi i da bi u budućnosti trebalo još više razvijati prijateljske odnose dva naroda i dve države.

Predsednik Bugarske Rumen Radev je medijima rekao da je s Vučićem danas razgovarao o rešavanju problema bugarske manjine u Srbiji i zahvalio je na naporima da se očuva njihov kulturni identitet.

„Razgovorali smo o finansiranju medija na bugarskom jeziku koje će biti tri puta veća nego do sada. Važno je i obrazovanje na bugarskom jeziku i obezbedjivanje udžbenika. Najveći problem je demografski, i zato su važni infrastrukturni radovi i otvaranje novih radnih mesta. Lokalna vlast treba da bude ažurnija u privlačenju investitora i zapošljavanju. Ogroman napredak je učinjen u zakonodavnom delu koji se tiče zaštite manjina“, rekao je Radev.

Predsednik Vučić je naveo koji problemi te manjine u Srbiji su rešeni.

„Sa MUP-om ćemo odmah rešiti problem oko prezimena, da dame koje su se prezivale primera radi Georgijev da se prezivaju Georgijeva. Rešili smo i pitanje finansiranja medija na bugarskom jeziku. Rešili smo i pitanje udžbenika za osnovne i srednje škole jer 30 i 50 godina nije bilo udžbenika na bugarskom jeziku“, rekao je Vučić.

Dvojica predsednika položili su vence na spomenik „Pametnik“ na Neškovom brdu gde su sahranjeni srpski i bugarski vojnici, a onda su u dvorištu Gimnazije “Sveti Kirilo i Metodije“ položili kamen temeljac za izgradnju spomenika dvojici slovenskih prosvetitelja i svetaca.

Radev je rekao da s Vučićem radi na istorijskom pomirenju dva naroda i da ulažu u budućnost kako bi region imao proseritet.

„Narodi su pokazali da su mudriji od političara i to je primer koji treba slediti. Vi koji ovde živite veza ste izmedju dva naroda. Gledamo napred i ulažemo u budućnost i saradnju, da ovaj region ima prosperitet“, kazao je Radev.

Vučić je poručio gradjanima Dimitrovgrada da su pokazali kakvi odnosi Srbije i Bugarske treba da budu u budućnosti i kako treba da izgledaju iskreni odnosi Srba i Bugara.

„Naš je posao da gradimo najbolje odnose s Bugarskom, jer Bugari su naša braća. Čuvajte bugarski jezik i kulturu, ime i prezime, borite se za svoj narod, volite svoj bugarski narod i bugarsku državu. Molim vas samo da volite i poštujete državu Srbiju“, dodao je Vučić.

Presednici Srbije i Bugarske su posetili i radove na petlji Dimitrovgrad na istočnom kraku Koridora 10.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh