Društvo

Дом здравља у Нишу на бранику репродуктивног здравља

Бригу о репродуктивном здрављу Нишлија и становника околних места, на нивоу примарне здравствене заштите, води Дом здравља у Нишу.

Распитали смо се код директора ове установе, Милорада Јеркана, иначе доктора медицинских наука, специјалисте медицине спорта и професора на Медицинском факултету у Нишу, о раду Дома здравља, а нарочито о делању на пољу здравствене заштите трудница, породиља, деце и омладине.

Директор Јеркан се темељито припремио за разговор, прикупио податке, припремио одговоре и, у време када смо заказали разговор, морао хитно да се посвети другим обавезама.

Наравно, читаоци неће остати ускраћени за информације о раду Дома здравља у Нишу.

Одредио је директор три шармантне сараднице, докторе медицине, да пренесу одговоре на наша питања: Невену Симовић, специјалисту опште медицине и медицинске информатике, Ватрицу Премовић, такође специјалисту опште медицине и медицинске информатике и Драгану Пантић, специјалисту социјалне медицине.

Тако се ваш извештач суочио, уместо с једним директором, с три раднице на пољу здравствене заштите Нишлија. Ево шта је притом речено.

Како се дом здравља у Нишу брине о здрављу становништва?

Дом здрваља Ниш је установа примарне здравствене заштите, која велику пажњу поклања превентивном раду, унапређењу квалитета рада и безбедности пацијената. Посебна пажња се посвећује осетљивим групама становништва, и то: деци, адолесцентима, трудницама и породиљама, старијим од 65 година, као и маргинализованим групама становништва. Одраслом, радно способном становништву се посвећује пажња кроз промоције здравља јер је уочена недовољна заинтересованост и препознавање значаја превентивних прегледа. Планом промотивних активности за 2018. годину обухваћене су све категорије становништва почев од новорођенчади, па све до геријатријских пацијената и пацијената на палијативном збрињавању, са посебним освртом на осетљиве и маргинализоване групе. Грађанима Ниша је омогућено да се у опуштеној атмосфери посаветују са лекаром, психологом, нутриционистом или медицинском сестром без плаћања услуга или партиципације. Рад викендом омогућио је успостављање интерактивног контакта са нашим суграђанима, а све са жељом да Дом здравља, као здравствена установа која пружа услуге примарне здравствене заштите, приближи грађанима. Повећањем превентивних прегледа и скрининга за рано откривање рака дебелог црева, рака грлића материце, рака дојке, као и скрининга на депресију, кардиоваскуларне болести и дијабетес, очекује се смањење обољевања и унапређење здравља становништва.

Какве здравствене услуге Дом здравља у Нишу пружа трудницама, породиљама, деци и омладини?

Трудницама и породиљама пружају се превентивни прегледи по унапређеном плану, а то подразумева: први преглед труднице, а затим још најмање три прегледа (у сваком триместру по један преглед). Осим прегледа, обавља се мерење телесне тежине, телесне висине, ултразвучни преглед, праћење рада срца бебе и друго.

У Дому здравља Ниш, још од 1993 године ради Саветовалиште за психофизичку припрему трудница за порођај. У Саветовалиште се долази по препоруци изабраног лекара. Рад је мултидисциплинарни, групни, по типу радионица. По формирању групе од десет полазница, трудница добија свој термин и долази једном недељно у току осам недеља (колико траје рад са групом). Сваког часа раде се физичке вежбе, вежбе дисања и рад са предавачем (гинеколог, педијатар, стоматолог, патронажна сестра, психолог). Будућим очевима је омогућен приступ. У Саветовалишту ради акушерска
сестра – техничар која је обучена за вођење физичких вежби, вежби дисања и вежби напињања. Осмог часа, труднице са акушерском сестром одлазе у заказану посету породилишту, где се упознају са простором, особљем породилишта, обиђу
„беби-френдли“ простор, где су смештене маме с бебама. Дежурни лекар из породилишта обави разговор са трудницама и одговара на њихова питања.

Деци и омладини пружају се сви прегледи и спроводе мере које Републички фонд за здравствено осигурање одређује сваке године по Стручно-методолошком упутству које заједнички доносе Министарство здравља, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић – Батут“ и Институт за мајку и дете. Пре свега, пружају се редовни систематски прегледи по добном узрасту и контролни прегледи (ако налаз није у границама оптималног).

Обавезна је вакцинација деце по Календару вакцинације.

Лекари обављају индивидуални и групни здравствено-васпитни рад.

Трудницама, породиљама, деци и омладини пружа се комплетна здравствена заштита која обухвата и стоматолошке прегледе.

Превентивни рад у Служби за здравствену заштиту деце и школске деце Дома здравља Ниш је организован кроз рад четири саветовалишта.

Световалиште за развојне проблеме као циљ свог рада има подстицање свих аспеката развоја детета у најранијем детињству, промоцију, заштиту и унапређење развоја детета и пружање пуне подршке остварењу права детета, рано откривање фактора ризика, ултразвучна дијагностика централног нервног система бебе, примену одговарајућих скрининга и процена развоја детета и повећање отпорности на стресоре.

Садржај рада Саветовалишта за младе чини промоција здравих стилова живота и здравствено васпитање младих ради спречавања ризичних облика понашања. Програм и методологија у раду су јединствени, при чему се користе Смернице Министарства здравља Републике Србије, Републичког центра за планирање породице, Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије, а издате уз подршку УНИЦЕФ-а.

Саветовалиште за младе Дома здравља има мултидисциплинарни приступ раду и обухвата здравствено-васпитни рад са адолесцентима узраста од десет до деветнаест година, индивидуални савтодавни рад са специјалистом педијатрије, гинекологије, психологом, медицинском сестром и другим здравственим радницима који се укључују по потреби и психолошку процену адолесцента.

Кардиолошко саветовалиште има за циљ да се идентификују деца са наследним оптерећењем за прерану појаву ризика астеросклерозе о исхемијске болести срца, затим превенција и откривање артеријске хипертензије и гојазности, као и праћење деце са тегобама кардиоваскуларног система и њихово лечење.

Код деце са шумом на срцу, разјашњава се узрок шума. У оквиру Саветовалишта, прихватају се и деца која се активно баве спортом, ради ултразвучног прегледа или услед тегоба које су се појавиле у току активног бављења спортом.

Пилмолошко саветовалиште прати децу са алергијским болестима и проблемима дисајних путева. У посебно издвојеном кабинету ради се спирометрија и врши едукација родитеља и деце о правилној примени инхалаторних лекова и о неговању добрих стилова живота.

Колико лекара педијатара и лекара других специјалности везаних за децу и омладину запошљава Дом здравља?

Дом здравља Ниш запошљава 45 специјалиста педијатрије, 29 стоматолога дечије и превентивне стоматологије и шест специјалиста ортодонције. Радом с децом и омладином баве се и седам специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, пет специјалиста офтамологије, шест специјалиста оториноларингологије, троје специјалиста медицине спорта, четири специјалиста дерматовенерологије. Имамо и здравствене сараднике – два психолога, два социјална радника, једног дефектолога и три логопеда.

Колико лекара гинеколога запошљава Дом здравља?

У Дому здравља Ниш ради 14 гинеколога.

Колико пацијената из категорије деце и омладине има Дом здравља Ниш? Како се тај број кретао претходних година?

Дому здравља Ниш гравитира око педесет хиљада деце и школске деце. Од 1990 до 2018 године, тај број се кретао од 64 000 до 50 000.

Да ли је, и у којој мери, међу пацијентима у Нишу присутан стерилитет?

Од многих пацијенткиња које се јављају Служби за здравствену заштиту жена Дома здравља Ниш ради преветнивних и куративних прегледа, известан број се јавља ради решавања проблема везаних за стерилитет.

Заступљеност пацијенткиња које имају неких проблема да би се оствариле као мајке је у порасту у односу на број ранијих година. Саветовалишту за стерилитет Дома здрваља Ниш, у току 2017 године, јавило се око 600 жена, тј. парова на консултатисвни преглед.

Који су узроци стерилитета код пацијената у Нишу?

Узроци стерилитета су бројни. Знатно су присутни урални процеси у малој карлици, хормонски дисбаланс, хронични стрес и психички и психолошки проблеми. Иначе, од укупног броја парова који су суочени са стерилитетом, у једној трећини случајева разлози припадају женској популацији, у једној трећини мушкој популацији, а у једној трећини проблема има код оба пола.

Акција Министарства здравља у оквиру асистирања репродукције даје значајне резултате и утиче на смањење укупног броја особа суочених са брачном неплодношћу.

Јасно је да Нишлије имају примарну здравствену заштиту организовану на високом нивоу, а на располагању им је значајан број лекара који се баве здравственом заштитом трудница, мајки и деце.

Међутим, деце је све мање.

Разлог, као што смо видели, сигурно није у одсуству здравствене заштите.

Разлоге треба тражити у нечем другом. У Граду Нишу има око осам хиљада породица које су корисници социјалне материјалне помоћи. Вероватно, бар двадесет хиљада Нишлија живи од социјале. Колико деце можемо очекивати да се роди у овој популацији?

Драгана Костић

Фото: Љубомир Костић

(Израду овог медијског садржаја суфинансираo је Град Ниш. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

 

 

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh