Novosti online

Le Drian: Tramp kao usamljeni jahač

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drian upozorio je večeras da postoji opasnost od nekog oblika trajnog rata na Bliskom istoku, ukoliko se ne postigne mirovni sporazum u Siriji.

„Predsednik Sirije Bašar el Asad i oni koji ga podržavaju odgovorni su za pronalazak političkog rešenja jer će u protivnom u toj zoni biti neki oblik neprekidnog sukoba“, rekao je Le Drian novinarima u Njujorku gde počinje godišnje zasedanje Generalne skupštine UN.

„Možemo skoro da kažemo da je Bašar el Asad dobio rat, to možemo videti, ali ne možemo reći da je osvojio mir, daleko od toga. Kad se dobije rat bez mira, to znači da nije ni rat dobijen čak i ako postoji napredak na terenu“, rekao je francuski ministar.

Po njegovim rečima, dokaz je nedavno obaranje ruskog aviona kojeg su greškom gadjale sirijske snage posle izraelskog napada u Siriji.

„U Siriji se nalaze pet vojski i nedavni incidenti pokazuju da je opasnost od regionalnog rata zaista realna“, dodao je Le Drian.

Rusko-turski dogovor o formiranju demilitarizovane zone u provinciji Idlib, poslednjem uporištu pobunjenika u Siriji, predstavlja „priliku“ da se izbegne „ogromna“ humanitarna katastrofa, ali je to još nesigurno dok se ne formira ta zona, ocenio je francuski ministar inostranih poslova.

„Taj dogovor otvara prostor za diplomatiju ali se njime ne okončava rat ni u Idlibu ni u Siriji. Iran i Asad nisu deo tog dogovora i nemamo garancije da će oni igrati tu (rusko-tursku) igru“, ocenio je Le Drian.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, dogovorili su se na nedavnom sastanku da do 15. oktobra bude formirana demilitarizovana zona u Idlibu pod rusko-turskom kontrolom. Iz te zone, prema dogovoru, moraju da odu svi džihadisti i svo teško naoružanje.

Le Drian je rekao da će biti teško razlikovati one koji su deo terorističkih grupa i one koji nisu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh