BG

Јагма за бесплатан боравак у бањи

 Директор филијале Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање у Шапцу Ненад Плавић поновио је јуче позив пензионерима из овог краја да се пријаве за одлазак на бесплатну десетодневну рехабилитацију у једној од бања Србије. Право на конкурс имају пензионери из категорије запослених, самосталних делатности и пољопривредника чија пензија износи до 26.324 динара.

Оглас је објављен 6. маја и отворен је до 21. маја, а већ у првих седам дана забележено је огромно интересовање најстаријих Шапчана.

У бесплатну рехабилитацију, наводи Плавић, укључени су и трошкови превоза у висини цене аутобуске карте или железнице другог разреда, а фонд ће сносити и трошкове за пратиоца слепог пензионера, као и за пратиоца детета које користи породичну пензију по основу неспособности за самосталан живот. Пензионери ће током боравка у бањама бити потпуно медицински збринути, а уговорима са сваком бањом прецизиран је обим терапија које морају да добију.

„Пријаве се подносе организацијама пензионера, према месту пребивалишта, а на редослед на ранг-листи утицаће висина пензије, дужина стажа осигурања, дужина коришћења пензије, остварено право на туђу негу и помоћ и право на породичну пензију”, истиче директор шабачке филијале РФ ПИО.

У Градском удружењу пензионера Шапца кажу да су ових седам дана затрпани послом, због чега су морали да додатно ангажују своје чланове волонтере да дистрибуирају формуларе, прикупљају пријаве и, уколико је потребно, а показало се да јесте, помажу заинтересованим суграђанима у попуњавању образаца.

„Прошле године смо имали укупно 580 захтева, а ове, закључно са понедељком, обрадили смо већ 500. До закључења огласа очекујемо бар још 300 пријава”, наглашава новинар Стеван Матић, потпредседник градског удружења, које броји преко 6.500 чланова.

На подручју Шапца живи око 21.500 пензионера, а удружење прима све пријаве, пошто чланство није услов за бесплатно коришћење бања. Матић нам каже да је прошле године чак трећина пријављених прошла на конкурсу, али да, и поред тога, највећи број шабачких пензионера са малим примањима још није користио ово право.

„Пензионерима из нашег краја опредељено је шест дестинација: Ковиљача, Врдник, Златибор, Ивањица, Селтерс код Младеновца и Врњачка бања. Они на списак жеља имају право да ставе и неке друге од укупно 24 бање, али могу их добити уколико не буде довољно заинтересованих. Шапчани, и раније а и сада, највише траже Бању Ковиљачу, што је разумљиво, јер им је најближа, затим Врњачку бању и Златибор, а мање Врдник. Прошле године је било и десетак захтева за Нишку бању”, наводи Матић.

Конкурс је, истиче наш саговорник, окончан по истеку рока за жалбу од 15 дана. Дешавало се, приликом компјутерске обраде, да поједине пријаве не буду унете исправно у систем, па по жалбама буду поново разматране и рангиране. Било је, такође, и примера да пензионери добију право на бесплатну бању, али да накнадно одустану од одласка, па се њихово место попуњавало првим следећим са ранг-листе.

Извор: Политика

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh