Novosti online

Dačić na Bledskom strateškom forumu: Palmer će imati dosta posla

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas na Bledskom strateškom forumu da će specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer imati dosta posla i da je njegovo nedavno imenovanje pokazatelj da ta zemlja želi da bude prisutna u regionu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Imenovanje Metju Palmera za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan je pokazatelj da SAD žele da budu jasnije prisutne u našem regionu. Sigurno je da će imati dosta posla, neće mu biti lako, ali nije ni nama lako sa njima. U svakom slučaju pozdravljam ga i želim mnogo uspeha“, rekao je Dačić na panelu „Zapadni Balkan evropeizacija, demokratizacija i zajednička odgovornost“ (Western Balkans – Europeisation, Democratisation, Shared Responsibility“.

„Inače, rekao sam da moj mandat treba da traje, zbog važnosti te teme, dok ne udjemo u Evropsku uniju (EU) to je negde izmedju pet i ne znam koliko godina, tako da i njegov mandat treba da traje dok se ne razreše odnosi izmedju Beograda i Prištine“, rekao je Dačić.

Srpski ministar je rekao da je imao sastanak s Palmerom i da su zajedno analizirali izbore na Kosovu kao i izbor novog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, i tranziciju izmedju dva predstavnika, Federike Mogereni i Žozepa Borela.

„Očekujemo da se stvore uslovi da se dijalog nastavi posle formiranja vlade u Prištini, a naravno to će u mnogome zavisiti od te tranzicije, odnosno od toga kako će se postaviti novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost i kako će modelirati taj dijalog izmedju Beograda i Prištine. Mi smo spremni da brzo dejstvujemo i da budemo konstruktivni“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je dodao da je više puta javno rekao da Srbija podržava viznu liberalizaciju za Kosovo, kao i otvaranje pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju.

„Smatram da nam je potrebno više solidarnosti unutar Zapadnog Balkana. U Helsinkiju sam pre par dana rekao da kakvi god da smo mi smo braća“, rekao je šef srpske diplomatije završavajući svoje izlaganje na panelu.

Bledski strateški forum ove godine je posvećen stabilnosti u regionu, održivom razvoju i ekonomskom napretku, a okupio je veliki broj visokih zvaničnika iz Evropske unije, sa Zapadnog Balkana, Turske, SAD i medjunarodnih organizacija.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh