• BG

  АКПА УПОЗОРАВА: ПАРВОСУДНОЈ АКАДЕМИЈИ СЕ СПРЕМА ДЕГРАДАЦИЈА

   

   

  Београд, 30. јануар 2018. Иако се нашла у Радном тексту уставних амандмана које је званично предложило  Министарство правде, Правосудној акадмији се спрема деградација.

  Све су гласнији предлози државних и правосудних функционера да одмах након што завршена обука на Правосудној академји постане услов за избор на функције судија и тужилаца, она постане сасвим небитна институција.

  Постоји план да “хиљаде и хиљаде” лица у року од неколико месеци “заврше обуку” у овој установи и тако испуне потребне услове за избор.

  Ова институција ускоро неће више бити намењена младим правницима који покажу најбоље резултате на пријемном испиту, већ ће скоро сваки правник моћи да се похвали њеним сертификатом.

  То је сусшта супротност почетној идеји Правосудне академије, која је по угледу на Војну академију, требалo да постане елитна установа која би сваком појединцу пружила врхунску обуку за будући позив и на којој би се вршила традиција знања од најбољих судија њиховим наследницима.

  Реч је о већ виђеном изигравању европских стандарда, где се споља представља достигнути виши ниво владавине права, а заправо се тражи начин да се настави са изборима у правосуђу заснованим на личним везама, које ће бити једнако могуће као и данас.

  То ће се ЕУ представити као демократски напредак, а суштински ће инфлација диплома Правосудне академије умањити њен углед.

   Оваква визија Правосудне академије ће највише погодовати судијским и тужилачким помоћницима, јер ће се сви групно наћи на Правосудној академији, али то не значи да ће сва ова лица и ступити на правосудне функције, јер, као што је то случај данас, неће бити бирани по принципу заслуга, већ по принципу привилегија.

  Управо зато у правосуђу влада највеће интересовање, не за даљи развој процедуре избора судија и тужилаца, већ за састав Високог савета судства и Високог савета тужилаца, јер ће место у правосудним саветима гарантовати велику моћ уз малу контролу, а за њега су заинтересоване како политичке структуре, тако и струкована удружења.

  Правосудни савети протеклих осам година нису поштовали Закон о Правосудној академији и дозвољавали су да се на ПА уписује вишеструко мањи број полазника, а сада се тражи “сертификација” дипломом Правосудне академије хиљаде правника.

  Љ.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com