• Novosti online

  Anketa: Grci kažu da veruju u boga, ali ne i u Crkvu

  Grci, a pre svega Grkinje kažu da veruju u boga, a iz ankete čiji je rezultat danas objavljen na sajtu „Athens Voice“ proizlazi i da ne veruju Crkvi.

  Anketu je medju 712 odabranih ispitanika polovinom aprila obavilo grčko odeljenje medjunarodne agencije za psihološka istraživanja „Aboutpeople„.

  Utvrdjeno je da 36,2 odsto smatra da religioznost ima „veoma važnu ulogu“ u njihovom životu, 27,7 odsto da ima „prilično važnu“, a u obe kategorije velika većina su žene, stanovnice mesta u unutrašnjosti Grčke. Preostala trećina je rekla da im religioznost nije važna.

  Na pitanje o tome da li veruju u boga, odnosno u „postojanje neke više sile“, potvrdno je odgovorilo 76,9 odsto anketiranih.

  Na pitanje o tome da li „veruju u sudbinu da je sve što se dešava u životu (unapred) zapisano“, potvrdno je odgovorilo 28,8 odsto, a 33,6 odsto da je „nešto zapisano, a nešto nije“, dok 33,8 odsto ne veruje u to.

  U „život posle smrti“ veruje 18,2 odsto, 12,2 odsto u „reinkarnaciju“, a trećina je rekla da ne veruje ni u jedno ni u drugo. Čak 18,4 odsto je odbilo da odgovori na to pitanje, što je najveći procenat takvih odgovora na bilo koje pitanje u toj anketi.

  Upitani da li bi „želeli da Crkva ima veći, manji ili isti uticaj kao sada“, 43,5 odsto se izjasnilo za manji uticaj, 29,3 odsto za veći, a 23,4 odsto je za za to da uticaj Crkve ostane isti kakav je sada.

  Na pitanje o razdvajanju Crkve i države (grčka država nije sekularna nije razdvojena od Pravoslavne crkve), čak 49,9 odsto je odgovorilo sa „Svakako“, 14 odsto sa „Da“, „Svakako protiv“ je odgovor 19,9 odsto, a „Ne“ je odgovorilo samo 10,7 odsto.

  Na pitanje o tome da li im se „više svidja Božić ili Uskrs“, 42,2 odsto je reklo da im se „svidjaju podjednako“, 27 odsto se opredelilo za Božić, a 23,4 odsto za Uskrs.

  Na Uskrs u crkvu kaže da ide 81,5 odsto anketiranih, a da posti pred Uskrs je reklo samo 32,1 odsto ispitanika.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com