• Gradovi

  Bećković putem video-linka na proslavi u Budvi

   

   

  Srpski akademik Matija Bećković obratiće se putem video-linka na centralnoj proslavi „Pokoljenja djela sude“ koju povodom 100 godina od oslobodjenja i ujedinjenja Boke u sredu u Budvi organizuje Srpski narod Boke.

  Bećković i Emir Kusturica navodno je trebalo da budu glavni gosti na proslavi, potvrdjeno je Vijestima, ali pesnik ne može da dodje zbog zabrane ulaska u Crnu Goru, a poznati režiser je otkazao dolazak zbog obaveza u inostranstvu.

  Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, u Mediteranskom sportskom centru govoriće nekadašnji lider zajedničkog DPS Momir Bulatović, a medju gostima će biti i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

  „Bećković će biti sa nama i u sredu veče u Budvi, tako da mu niko ne može zabraniti da se obrati srpskom narodu“, rečeno je Vijestima iz organizacionog odbora.

  No, kako ističu organizatori, na najveći skup srpskog naroda na primorju u protekloj deceniji najavljen je dolazak više hiljada ljudi iz Crne Gore, Srbije, Kosova i Republike Srpske.

  U programu će učestvovati i poznati srpski glumac Vuk Kostić, dok će izvorne pesme sa Kosova otpevati Danica Crnogorčević. Predvidjen je nastup i nekoliko horova.

  Ostaje da se vidi da li će se okupljenima obratiti i budući gradonačelnik Budve, lider budvanskog DF Marko Bato Carević, što su organizatori prvobitno planirali.

  Obeležavanje veka od oslobodjenja Boke i Budve koje je izvela srpska vojska sa više od 2.000 meštana, podiglo je veliku prašinu u javnosti. Postavljeno je više od 20 bilborda, veliki plakat od 26 metara na Mediteranskom sportskom centru, a oblepljeni su i autobusi u Budvi.

  Iako su iz Vlade Crne Gore pozvali da se bilbordi uklone i poručili da se time podstiču nacionalne podele i ističu istorijske neistine, organizatori su ostali pri stavu da i pored zabrane ulaska u Crnu Goru Bećkoviću i još trojici istoričara, od kojih je Aleksandar Raković trebalo da govori na skupu u Grblju 11. novembra, održe četiri manifstacije u Kotoru, Herceg Novom, Budvi i Grblju.

  Najavljeno je da će proslava početi 6. novembra svečanom akademijom u dvorani Park u Herceg Novom.

  Kako je Vijestima saopšteno, 7. novembra u tom gradu, u manastiru Savina, biće služen parastos bokeljskim dobrovoljcima poginulim u vojskama Srbije i Crne Gore.

  Centralna proslava jubileja „Pokoljenja djela sude“ biće održana 7. novembra u Budvi, a 9. novembra u Kotoru u 19 časova u Centru za kulturu biće organizovana svečana akademija.

  Program se završava 11. novembra u Grblju, gde će u manastiru Podlastva biti služeni liturgija i parastos poginulima u Balkanskim ratovima 1912-1913 i Velikom ratu 1914-1918 i postavljena izložba fotografija „Tamo daleko“, na kojoj je trebalo da govori Raković.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com