• Novosti online

  Britanac otrovan nervnim agensom izašao iz bolnice

  Žrtva trovanja nervnim agensom novičokom, Britanac Čarli Rouli izašao je iz bolnice, saopštili su danas zvaničnici Velike Britanije.

  Predstavnica bolnice u Solsberiju Lorna Vilkinson rekla je danas da je Rouli (45) pušten kući, navodi Asošiejted pres.

  Rouliju i njegovoj partnerki Don Stardžis pozlilo je 30. juna u gradiću Ejmsberiju pošto su, prema navodima britanskih zvaničnika, bili izloženi novičoku kada su došli u kontakt sa bočicom za koju se veruje da je bila korišćena u martovskom napadu u obližnjem Solsberiju.

  U Solsberiju, udaljenom 13 kilometara od Ejmsberija, 4. marta su u nesvesnom stanju pronadjeni bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija. Oni su se oporavili i pušteni su iz bolnice pre trovanja Roulija i Stardžis.

  Stardžis (44) je umrla u bolnici 8. jula.

  Bočica za koju se veruje da je izvor smrtonosne supstance pronadjena je 11. jula tokom pretresa Roulijeve kuće u Ejmsberiju, a naučnici su potvrdili da se u njoj nalazio novičok, smrtonosni nervni agens proizvodjen u nekadašnjem Sovjetskom Savezu tokom Hladnog rata.

  London je optužio Rusiju za trovanje Sergeja i Julije Skripalj, kao i za slučajno trovanje Roulija i Stardžis. Moskva te optužbe odbacuje.

  Taj slučaj je doveo do velike diplomatske krize izmedju Moskve i Zapada i do uzajamnog proterivanja stotina diplomata.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com