Društvo

Буџет Града Ниша се јако тешко и врло споро пуни

Извор: Јужне вести, https://www.juznevesti.com/Ekonomija/Sotirovski-o-retroaktivnoj-naplati-kirije-Ponestaje-para-gradska-kasa-se-jako-sporo-i-tesko-puni.sr.html

Одлуку да закупци градских локала у Нишу кирију ипак плате, и то ретроактивно, градоначелница Драгана Сотировски правда тиме што се градска каса „јако споро и врло тешко пуни због ковида“. Закуп за три месеца вреди близу 50 милиона динара и тај дуг је, према претходном обећању, требало да буде опроштен онима који у њима нису ни могли да раде због ванредног стања. Сотировски каже да то није могуће јер понестаје пара у буџету.

Нови-стари Градски штаб за ванредне ситуације се недавно предомислио и претходну одлуку о бесплатном тромесечном закупу градских локала укинуо. За то до сада није било објашњења надлежних, иако је одлука донета ретроактивно, а закупци су се жалили да им угрожава егзистенцију и опстанак.

Градоначелница Драгана Сотировски је након јучерашње седнице Штаба, на којој је проглашена ванредна ситуација, признала да је разлог предомишљања мањак пара.

С обзиром на то да нам се каса јако споро и врло тешко сада у време ковида пуни, ми смо одлучили да пролонгирамо ту врсту одлуке и да је преиначимо на једну другу врсту одлуке – да ти људи ипак за та три месеца плате закуп локала, а да то ураде без камате све до 1. маја 2021. године – каже Сотировски.

Градоначелница каже да је реч о близу 50 милиона динара, а на примедбе да је одлука ретроактивно промењана – тврди да за то има правног основа и да нема ничег спорног.

Такође тврди да су закупцима олакшали тиме што ће дуг моћи да плате на 6 рата, иако је прва одлука Штаба била да ће кирију закупци градских локала плаћати тек када прође ванредно стање, и то у 24 једнаке месечне рате без камате.

Дакле, ми смо им олакшали на тај начин што смо рекли да дуг могу да развуку на неколико месеци, чак и половину идуће године, да нема камате, али да ипак плате, с обзиром на то да су то огромна средства која Град у овом тренутку не може да издвоји и не може да их ослободи тога – сматра Сотировски.

Када је пре 6 месеци одлука о бесплатном закупу донета, објашњава градоначелница, била је другачија ситуација у градској каси, а додаје и да нико тада није претпостављао да ће епидемија ковида оволико дуго да траје и да ће толико пара за то бити потребно.

Сада како се приближавате крају године и када видите да вам у каси понестају средства, нарочито што и ова ванредна ситуација изискује нове трошкове по питању превоза, дезинфекције улица, односно целог града, по питању смештаја лекара који долазе да опслужују „Чаир“, јер су то лекари и медицинско особље које долази из других градова, а Град је у обавези да им плати смештај и храну. Затим обавезе по питању плаћања хране за пацијенте који су у „Чаиру“, то су само неки од трошкова које је Град у обавези да измирује због ковида. Да не говоримо о другим стварима, колико струје треба да се плати за пацијенте који су у „Чаиру“ – појашњава.

Закључује да је дугачак списак тога што Град мора да плати због короне и да је финансијских могућности за то недовољно.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh