Politika

„Cirkus se završava u sredu, ovo nije Farma“

aleksandar vučićFoto: Tanjug/Oksana Toškić

Ponosan sam na naš izborni rezultat, izjavio je večeras premijer i predsednik SNS i istakao da je lista oko SNS osvojila 1.800.000 glasova i to posle teških reformi.

Vučić je u intervjuu Prvoj TV istakao da je reč o istorijskom i impresivnom rezultatu, imajući u vidu da u evropskoj praksi nije zabeleženo da je drugoplasirani na izborima osvojio čak 37,5 odsto glasova manje od njegove, pobedničke liste.

On je rekao da je ponosan i na građane Srbije koji nisu glasali za „laka rešenja“.

On je demantovao bilo kakvu krađu glasova, za šta opozicija optužuje njegovu stranku:

„Nisam krao ništa“, rekao je i dodao da ne vidi čemu cirkus i lakrdija koju pravi nekoliko opozicionih listi.

Prvi put su svi džakovi sa glasačkim listovima dostupni, nisu u konterjnerima, istakao je.

Dodao je da ima maksimalno poverenje u nadležne državne organe, uprkos nezakonitom pritisku koji se vrši na neke od njih.

„U sredu će sve biti jasno“, rekao je Vučić, misleći na ponavljanje izbora, te konačne rezultate, i dodao da mu je u ovom trenutku najvažnije pisanje plana i programa nove vlade.

On je rekao i da niko nije sporio izborni rezultat na Vračaru. Prema njegovim rečima, protesti stare vlasti na Vračaru zbog navodne izborne krađe zapravo govore o tome da su oni uplašeni zbog činjenice da su njihovi odbornici podmitljivi.

„Mi im čestitali na pobedi, imaju ubedljivu pobedu zajedno sa Radulovićem… Šta je razlog za protest? Razlog za protest je taj što je onaj koji bi opet da daje mami pare sa opštinskog računa rekao da postoje pritisci da njihovi odbornici budu podmićeni. Oni umesto da viču sebi da su lopovi, viču… znate već šta“, rekao je Vučić.

Na primedbu voditelja da je ostavljao utisak da je teško podneo to što nije osvojio Vračar, Vučić je uzvratio: „To ste po meni videli…? Činjenica jeste da su naši ljudi koji su se borili za Vračar to teško podneli, ali borićemo se i dalje i pobedićemo ih sledeći put“.

On očekuje da Republička izborna komisija najkasnije u idući četvrtak ili u petak proglasi rezultate, te da će parlament biti konstituisan 20 dana kasnije, a brzo potom i vlada.

„Šta god da bude, idemo u Skupštinu za 20 dana“, rekao je Vučić.

On je dodao da opozicione stranke „prave cirkus“ sa izbornim rezultatima kako bi odložile formiranje pokrajinske vlade.

„Ajde da idemo malo u cirkus, da ne idemo odmah u pokrajinsku vladu. To je više političko koprcanje“, rekao je Vučić.

Na pitanje kako će da izgleda parlament sa svim novim strankama u njemu, Vučić je odgovorio:

„Ovo nisu Parovi i Farma – samo me pitate kako će da izgleda, da li će da poleti cipela ili flaša, a šta hoćete da ih izbacimo napolje i kažemo narodu koji je za to glasao…Nadam se da neće ličiti na Parove i Farmu, ne vidim da će ljudima biti interesantno da gledaju to osim prva tri dana da gledaju to i da u tome učestvuju“.

PROBLEM JURA

Premijer je najavio da će se postarati da lično razgovara sa vlasnicima i radnicima fabrike elektro-kablova Jura u Leskovcu, koji su ovih dana organizovali petnaestominutni štrajk zbog navodne torture vlasnika. On je naložio ministru Aleksandru Vulinu da vidi o čemu se tamo tačno radi. „Ali, dajte da zaštimo investitore koji dolaze, da ih ne teramo samo zato što nam je to tema i što želimo nekome da se dodvoravamo“, rekao je premijer Vučić. Smatra da je sve što se ovih dana dešavalo u toj fabrici, misleći na protest radnika, trebalo da bude tiše i da se ne vodi kampanja protiv investitora, pogotvo što hoćemo još investicija iz Južne Koreje. Radnici Jure organizovali su petnaestominutni štrajk nezadovoljni što moraju da rade na drugi dan Uskrsa, a list Danas objavio je navode sindikata da zaposleni u Juri u Leskovcu trpe torturu, da ih tuku metalnim palicama, da im ne dozvoljavaju odlazak u toalet i savetuju da nose pelene, kao i da su žene napastvovane seksualno.

On je rekao da mu je trenutno prioritet novi program vlade koji je počeo da piše.

Vučić nije želeo da detaljnije odgovara na pitanja s kim od drugih stranaka će formirati Vladu, već je rekao da će je „formirati s dobrim ljudima“.

On je demantovao da će nova vlada biti ekspertska, ali je dodao da će u njoj biti stručnjaka. „Biće SVM i još neki ljudi“, rekao je Vučić, koji nije direktno želeo da odgovori na pitanje da li će u Vladi biti mesta za SPS.

„Verujte ne znam šta da radim – hoću da u svojoj glavi sastavim vladu, ali neću da radim sa ljudima koji samo gledaju da mii zabiju nož u leđa“, rekao je Vučić.

„Neću da licitiram…uvek sam vrlo fasciniran tom fontanom želja“, rekao je Vučić i dodao da svi izražavaju „želje“ osim SNS. „Drago mi je da čujem želje SPS. Jedino SNS nema nikakve želje“, rekao je Vučić.

Upitan za proteste koje najavljuje opozicija, rekao je da je povodom toga „veoma bezbrižan“ zbog čiste savesti koju ima.

On je izjavio da bi pobedio i na predsedničkim izborima i da bi imao još bolji rezultat, ali je naglasio: „Ne pada mi na pamet da budem predsednik Srbije i neću da idem ni na kakve predsedničke izbore, narod mi je dao ovaj posao da budem marljiv i radim“.

On je odbacio spekulacije da će se sledeće godine ići istovremeno na predsedničke i parlamentarne izbore.

„Zašto bismo išli na parlamentarne izbore, dobili smo mandat na četiri godine“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je na glasanje došao sa ćerkom već drugi put i da se ona kada je bilo glasanje uplašila fotoreportera i novinara koji su vikali.

„Beskrajno je volim, ništa drugo neću da kažem o njoj…Uplašila se kad je došla tamo – vikali su fotorepoteri i hrvatska novinarka je vikala nešto o ‘prosvjedu’, a ona se šćućurila iza mene„, rekao je Vučić.

Na pitanje zbog čega govori da se „starački oseća“ – rekao je zato „što ga „smaraju ovim cirkusom“.

„Neću predugo da se bavim ovim poslom, ne sanjam da budem predsednik, želim samo da Srbija bude pred vratima EU, i da se svi koji u njoj žive osećaju dobro„, rekao je lider SNS.Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh