Gradovi

ЧОВЕК СА ДЕВЕТ ЖИВОТА, НИШЛИЈА ЈАЧИ ОД СУДБИНЕ: ДВА ПУТА ГА ЗАТРПАВАЛА ЗЕМЉА НА ГРАДИЛИШТУ, ОБА ПУТА ПРЕЖИВЕО (фото)

 

gradiliste novostidana.rsНиш, (22. јул) – Грађевинског радника Србислав Живковића (63) из Ниша  на радовима око Хумског колектора затрпала је земља на 10 метара дубине, а у среду на 5  метара дубине у рову док је постављао канализационе цеви. Оба пута је срећом преживео.

“Како је могло да буде, добро сам прошао“,  каже Србислав Срба Живковић (63) из Ниша, радник грађевинске фирме ЦД КИС из Горњег Међурова, кога је затрпала земља у рову, у улици Димитрија Туцовића код Казнено поправног завода у Нишу.

“Био сам затрпан до врата, око пола сата, можда четрдесет минута. То изгледа као вечност. Није ми први пут. Најважније да вас не ухвати паника.gradiliste 1 Земља ме већ затрпавала док сам радио на Хумском колектору и то на већој дубини, на 10 метара.

Оно што ми је на овом градилишту било чудно је велика гужва испод земље. Пролазе  каблови, цеви за воду, стару канализацију, гас, нову канализацију.

Пуно пута се копало, земља је растресита и зато се одронила.

gradiliste               Није ми било свеједно, али нисам се уплашио, тврди  Срба.

Све се одиграло брзо и нисам могао да реагујем, склоним се, побегнем. Био сам при крају посла постављања канализационих цеви. Предузели смо мере заштите на раду, осигурали потпором да се земља не уруши, осим код једног камена.

И баш ту, где пролазе многе цеви, одједном се на мене урушила земља и затрпала ме. Осећам сам велики притисак по целом телу, губио сам свест.20170719_144257

Срећом глава ми није била под земљом. Позвао сам багеристу и тражио да великом кашиком узме земљу око мене. Није ме видео, није знао колико дубоко то да ради. Био је свестан да може да ме повреди. Али нисмо имали избора.

Молио сам га да то уради што пре. Том приликом кашика ме повредила по глави, али ми је багериста спасио живот“, рекао је Србислав.

gradiliste 1     Инцидент на градилишту догодио се у среду око 14 сати.

На лицу места су за 5 минута били ватрогасци, припадници Јединице за ванредне ситуације, Хитна помоћ, полиција, жандармерија и радници са градилишта који су им помагали у спашавању.

После 40 минута огромних напора, ватрогасци и полицајци су успели да извуку несрећног човека из дубоког рова, прекривеног земљом.1

Срба је смештен на Клинику за неурохирургију  КЦ Ниш.

Има повреде главе, очију, уха. Слабо чује и слабо види.

“ Пацијент Србислав Живковић има вишеструке повреде меких ткива главе“, каже др Александар Игић са Клинике за неурохирургију.

“ Србислав је у стабилном стању и није животно угрожен. Очни хирург ће му санирати повреде ока и очних капака, а пластични хирург ће интервенисати око уха.“

Коначну реч узроцима урушавања земље и повреди на раду Србислава Живковића, даће Инспекција рада, Полиција и Основно јавно тужилаштво.

Љ.П.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh