• BG

  Crta: Više od 1.700 obučenih posmatrača pratiće izborni dan 21. juna

   

   

  Iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta), saopštili su da je njihova posmatračka misija završila obuku i regrutaciju više od 1.700 posmatrača koji će na izborni dan, 21. juna, biti rasporedjeni na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 500 biračkih mesta.

  Posmatranje izbornog procesa na ovakvom uzorku omogućiće Crti izveštavanje o toku izbora, poštovanju zakona i izbornih procedura na svim biračkim mestima u Srbiji.

  „Posmatrači, obučeni po najvišim medjunarodnim standardima, pratiće kvalitet izbornog procesa na biračkim mestima kao i dešavanja i atmosferu ispred biračkih mesta“, naveli su iz te organizacije.

  S obzirom da je zbog pandemije korona virusa produžen rok za prijavljivanje birača da glasaju van biračkog mesta i da se očekuje veći broj birača koji će iskoristiti svoje biračko pravo da na ovakav način glasaju, Crta će po prvi put pratiti i ovaj vid glasanja uz pomoć posebno obučenih timova.

  Takodje, pravni tim Crte pratiće rad Republičke izborne komisije.

  „Posmatrači će biti na biračkim mestima od trenutka pripreme biračkog mesta za otvaranje, pa sve dok članovi biračkih odbora ne objave rezultate izbora za posmatrano biračko mesto, čime se obezbedjuje sveobuhvatan uvid u dešavanja na biračkim mestima tokom izbornog dana“, kažu oni.

  U saopštenju se dodaje da su svi posmatrači Crte, koji će biti na biračkim mestima 21. juna, prošli sveobuhvatnu obuku po najvišim medjunarodnim standardima kao i više faza testiranja i simulacija izbornog dana.

  „Posmatrači su, prilikom pridruživanja posmatračkoj misiji Crte, potpisali i Kodeks ponašanja koji zahteva poštovanje principa profesionalnosti, nezavisnosti, nepristrasnosti, tačnosti i objektivnosti kao i donošenja zaključaka isključivo na osnovu dokumentovanih i potvrdjenih činjenica“, stoji u saopštenju.

  Tokom izbornog dana posmatračka misija Crte obaveštavaće javnost u više navrata o tome kako protiče proces glasanja dok će iz sata u sat izveštavati o

  izlaznosti.

  „Tokom celog dana na sajtu Crte, YouTube kanalu i Facebook strani, gradjani će, osim konferencija u 9.30, 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 i oko 22 časova, na kojima će biti saopštavane informacije o dešavanjima na biračkim mestima, moći da prate i pristizanje informacija sa biračkih mesta i kako pozivni centar pruža podršku posmatračima“, naveli su iz Crte.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com