• Crna Gora

  Dačić: Zemlje regiona medjusobno najvažniji ekonomski partneri

   

   

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Vašingtonu da su zemlje na Zapadnom Balkanu medjusobno najvažniji ekonomski partneri.

  Na konferenciji „Dolazak oluje? Uobličavanje budućnosti Balkana u eri neizvesnosti“ u organizaciji Atlantskog saveta SAD, Dačić je ocenio da važno da ima što manje barijere za trgovinu i da ima što više zajedničkih infrastukturnih projekata.

  „Mi smo postigli značajne korake u medjusobnim dogovorima oko teme kako da uklonim barijere za saradnju i na koji način da podignemo podignemo BDP i da povećamno investicije i zaposlenost u našem regionu“, rekao je Dačić na panelu „Investiranje u budućnost: Mogu li preduzetnici da ‘poprave’ Balkan?“ na kojem učestvuje s kosovskim ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem.

  Dačić je rekao da ekonomija može da ima veliku ulogu za stabilizaciju regiona, ali da nema razvoja ekonomije bez stabilnosti.

  On je rekao da Srbija ima pogodnost što je na putu ka Evropskoj uniji, ali još nije u EU, tako da može imati režim slobodne trgovine i s EU, i s regionom, ali i s drugim zemljama kao što su Turska i Rusija, tako da to tržište ima oko milijardu ljudi.

  On je rekao da je Srbija unapredila ekonomske odnose sa SAD, ali da ima veću trgovinsku ratmenu s Crnom Gorom i u šali dodao da je to „dokaz da je Crna Gora velika“.

  „Važno je da imamo što manje barijere i da imao što više zajedničkih infrastrukturnuih projekta“, rekao je Dačić i izrazio žaljenje što nema autoputa Beograd-Sarajevo i što je loša železnička veza izmedju Beograda i Podgorice.

  Dačić je rekao da je reč „povezivanje“ aktuelna u razgovorima u regionu i ocenio da političke razlike ne treba da budu prepreka za bolju ekonomsku saradnju.

  „Poručujem američkim investitorima da je naš region mnogo gostoljubiviji nego vaš. Ja uvek kada dolazim u Ameriku prisiljavam sebe da budem dobar, ali me iznerviraju svojom negostoljubljivošću kako tretiraju ljude“, rekao je Dačić.

  On je rekao da je svako ko dodje u Srbiju „njegovo kraljevsko visočanstvo gost“. „I to ćeta da naučiti u našem regionu“, rekao je šef srpske diplomatije.

  „Junajted erlajns je najgora kompanija na svetu. Ako drugi ne smeju da kažu, ja ću da vam kažem. U Frankfurtu kako tretirate vaše putnike došlo mi je da se vratim“, rekao je Dačić.

  On je rekao da bi i američki zvaničnici mogli da se suoče sa sličnim kada dolaze u region.

  „Ali ja i daljem želim dobre odnose s Amerikom“, rekao je Dačić.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com