Analize I Kolumne

Демографија Нишавског округа у врло лошем стању

Републички завод за статистику је обнародовао прве резултате овогодишњег Пописа становништва, домаћинстава и станова.

Резултати не дају основа ни за какво задовољство. Од претходног пописа 2011. године, Република Србија је, без Косова и Метохије, изгубила око 496 хиљада становника, што чини око 7% укупног броја становника пописаног 2011. године.

Званична статистика посматра територију Србије подељену на пет региона: Београдски регион, Регион Војводине, Регион Шумадије и Западне Србије, Регион Јужне и Источне Србије и Регион Косово и Метохија. У Београдском региону, број становника је порастао, од претходног пописа, за око 1,5%. У остала три региона, број становника се смањио између 9% и 10%. (За Косово и Метохију нема поузданих података.)

Статистичари деле територију земље на мање целине – области, чије границе прате границе управних округа. Нишавска област, која обухвата Град Ниш и општине Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Ражањ и Сврљиг, данас има око 345 хиљада становника. По претходном попису, Нишавска област је имала 376 хиљада становника, тако да је забележен пад броја становника од 31 хиљаде, за више од 8,2%.

Град Ниш је депопулисан, са 260, на мање од 250 хиљада становника. Укупно, 10 хиљада житеља мање; смањење за око 4%.

Међутим, у мањим срединама, опадање броја становника је много веће. Општина Алексинац је спала, са близу 52 хиљаде, на 43 и по хиљаде житеља, за преко 8%. Општина Дољевац, упркос одличном географском положају, је дошла до бројке од мање од 16 хиљада становника, а имала је, на претходном попису, скоро 18 и по хиљада житеља; пад од преко 13%. Општина Мерошина је спала, са непуних 14 хиљада, на 12 хиљада људи, за око 14% мање. Велики је пад броја становника и у Општини Ражањ, са више од 9 хиљада, на 7 хиљада; за преко 23%. Општина Сврљиг је, 2011. године, бројала преко 14 хиљада глава, а сада непуних 11 хиљада; смањење за преко 23,5%. Општина Гаџин Хан има мање од шест хиљада становника, а имала је, на претходном попису, око 8 400. Општина Гаџин Хан бележи једно од највећих смањења броја становника у последњих једанаест година међу локалним самоуправама у Србији, за преко 28%!

Јасно је да је Град Ниш изгубио становништво у мери мањој од просека Србије. Остале општине у Нишавском округу су изгубиле део становника, знатно већи од просечног. Општине Дољевац и Мерошина су, од претходног пописа, изгубиле сваког седмог становника. Општине Ражањ, Сврљиг и Гаџин Хан су, за једанаест година, изгубиле око једне четвртине својих житеља.

Занимљиво је сагледати и кретање броја становника у градским општинама Града Ниша.

Као што је већ речено, читав Град Ниш је, за једанаест година, изгубио око десет хиљада становника, што чини око 4% његове популације. Међутим, Градска општина Црвени крст је изгубила преко 7%, а Градска општина Нишка Бања је изгубила готово 11% свог становништва. Ради се о градским општинама које обухватају мањи део насељеног места Ниш, а већи број околних села. Очигледно, опадање броја становника је израженије у сеоским срединама него у урбанизованом делу Града Ниша.

Очекујемо нове податке прикупљене на овогодишњем Попису. Биће нарочито занимљиво видети како се, и за колико, променио број становника Ниша, не рачунајући околна сеоска насеља.

Ниш, децембар 2022. године

                                                                                                                      Љубомир Костић

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh