• Hronika

  Dve petnaestogodišnje devojčice nastradale od udara groma u Aleksandrovcu

   ALEKSANDROVAC – Petnaestogodišnje Anđela B. i Ivana I. poginule su u Aleksandrovcu od udara groma, na oko 130 metara od Hale sportova. Prva je preminula na mestu nesreće, oko 17.50 sati, a druga u 20.30 posle bezuspešnih pokušaja lekara da je reanimiraju.

  Tragedija se dogodila u popodnevnim časovima, kada je celim Rasinskim okrugom, pa i župskim krajem krenula oluja, praćena pljuskom i grmljavinom.Tinejdžerke su se vraćale sa kupanja.

  Radnik Hale sportova Saško Rilak u trenutku tragedije bio je na radnom mestu.

  -Krenuo je odjednom da duva jak vetar, potom se čula grmljavina, kiša je krenula da pada i video sam veliki bljesak – svedoči za “Novosti” Saško Rilak. – Devojčice su bile na nekih 130 metara od hale. Bile su na trotoaru. Potrčao sam da vidim šta se dogodilo. Kada smo stigli do žrtava pločnik je već bio pun prolaznika. Svi su prišli da pomognu, ljudi su sa zaustavljali kolima da pruže pomoć.

  Na žalost, za malu Anđelu bilo je već kasno.

  -Krenuli su da devojčice ubacuju u vozila i da ih prebacuju ka hitnoj pomoći – priča nam Rilak.

  Lekari Hitne medicinske pomoći nastavili su da se bore za život Ivane I. Lekarske ekipe su duže od dva sata pokušavale da je ožive, saznajemo na Internom odeljenju Opšte bolnice Kruševac, gde je pacijentkinja prebačena oko 18,30 u pratnji stručne ekipe.

  -Primljena je bez vitalnih znakova, znaka spontanog disanja, bez pulsa, sa širokim zenicama, cijanotična, sa promenjenom bojom kože – kaže za “Novosti” dr Jasmina Vujević, internista – reumatolog, dežurna na Internom odeljenju. – Još je u Aleksandrovu započeta kardio pulmonalna reanimacija od strane lekara pratilaca. Nastavili smo da preduzimomo sve mere reanimacije i sve druge medicinske mere koje se primenjuju u tim urgentnim szanjima u Koronarnoj jedinici Internog odeljenja.

   Vitalne funkcije Ivane I, rodom iz aleksandrovačkog naselja Rudenica, na žalost, nisu uspostavljene. Devojčica je preminula u 20,45. Članovi porodice, prijatelji, rodbina, uprkos olujnom nevremenu čekali su rezultate nadljudskih napora lekara. Njen deda Zoran imao je snage samo da izusti da je upravo on kobnog jutra unuku povezao kolima do drugarice.

  Lekari obe zdravstvene ustanove takođe su potreseni.

  Prema saznanjima “Novosti”, pokojne drugarice živele su u Švajcarskoj, a zajedno su došle sa porodicama kako bi odmor provele u rodnom kraju. Skoro je izvesno da će u Aleksandrovcu jedan od narednih dana biti proglašen Danom žalosti. Skupština opšte zasedaće u utorak prepodne po vanrednom pozivu. Očekuje se da odluka o Danu žalosti bude tada i doneta.

  -Ovo je strašna tragedija za sve nas, zateklo me je to saznanje na putu i još uvek pokušavam da se oporavim od te vesti – kaže za “Novosti” Jugoslav Stajkovac, predsednik opštine Aleksandrovac.

  Tačan uzrok smrti biće ustanovljen nakon izjašnjavanja stručnjaka sudske medicine. Istraga treba da utvrdi da li je grom pogodio drvo ispod kojeg su nesrećne devojčice potražile zaklon od kiše ili je kako pretpostavljaju neki meštani Aleksandrovca nekim čudnim putem grom udario između njih dve i odbacio ih. Kako saznajemo, obližnja Hala sportova zaštićena je odbranom od groma.

  U većini župskog kraja u ponedeljak i oko 20 sati nije bilo struje, a signali mobilne telefonije nisu mogli da se pronađu ni nadomak Aleksandrovca. Probleme zbog nevremena osetili su i u Brusu i u Varvarinu. U Kruševcu ja palo oko 40 litara kiše po metru kvadratnom. Nestanci struje i u većim tržnim centrima registrovani su još oko 18 sati.

  IVANJICA, ČAČAK, GORNJI MILANOVAC… – Zapadni deo Srbije danas po podne zahvatilo je nevreme, ali prema prvim podacima nije bilo težih posledica.

  Oko 16 časova u Čačku je pala jaka kiša praćena grmljavinom, neke ulice su pod vodom i saobraćaj je otežan.

  Most u centru grada kod bivše Ishrane je još neprohodan zbog visoke vode, a više automobila je zaglavljeno na tom mestu.

  Bujica se kretala Lominom ulicom, dok je u Atenici voda skoro zaustavila saobraćaj.

  Prema navodima građana, sa protivgradne stanice u Prislonici ispaljeno je šest protivgradnih raketa. Bilo je dosta kiše, ali grada nije.

  Informacije kazuju da su delovali i svi ostale protivgradni strelaci na području Čačka.

  Nevreme je zahvatilo i Takovski kraj, gde je sa jakom kišom padala i šipraga koja oštećuje šljivike. Do sada je palo blizu 80 litara po kvadratnom metru u Takovu, Klatičevu i Ločevcima.

  Jaka kiša padala je i u Gornjem Milanovcu i na području Topole, ali bez grada.

  Nevreme sa vetrom i jakim pljuskom je zahvatilo i okolinu Kragujevaca, sela Luznice i Ramaća, a krupan grad padao je u selima na planini Rudnik.

  U Požeškoj opštini bila je provala oblaka, voda je nosila neke oranice, a pojedini putni, makadamski pravci su teško prohodni.

   Izvori: Novosti, Tanjug
  Foto: Tanjug

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com