• Novosti online

  Djukanoviću uručena nagrada Kralj David

  Predsedavajući Evropske jevrejske asocijacije, rabin Menahim Margolin, uručio je danas predsedniku Crne Gore Milu Djukanoviću Evropsku nagradu Kralj David.

  Djukanović je u obraćanju nakon dodele nagrade u Briselu rekao da je to doživeo kao priznanje svim gradjanima Crne Gore, kao jedine zemlje u kojoj nije bilo ratnih razaranja posle raspada Jugoslavije, saopšteno je iz kabineta predsednika.

  On je rekao da Jevreji u Crnoj Gori imaju punu autonomiju u regulisanju verskih i nacionalnih odnosa.

  U Crnu Goru, kako je rekao, dolaze Jevreji iz celog sveta, te turisti iz Izraela, dok se od prošle godine prvi put u Crnoj Gori proslavlja Hanuka.

  „U planu je izgradnja prve sinagoge u Crnoj Gori. Veoma smo ponosni što se Crna Gora prepoznaje kao sigurno mesto za pripadnike svih nacija i religija, posebno u vreme jačanja desničarskih pokreta u Evropi i svetu i neskrivenog antisemitizma od kojeg nisu imune ni najrazvijenije demokratije“, naveo je Djukanović.

  Bila bi, kako je dodao, najveća greška smatrati da je antisemitizam opasnost samo za Jevreje.

  „To je opasnost za Evropu i njene suštinske vrednosti. To je civilizacijsko pitanje savremenog čovečanstva i njegove budućnosti. Mi smo mala zemlja sa velikom nadom da zajedno možemo pomoći u izgradnji boljeg sveta“, izjavio je Djukanović.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com