• Gradovi

  Dodik bi da ukine visokog predstavnika, Ivanić traži ponovno brojanje glasova

   

   

  Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, koji je prema prvim preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) osvojio najviše glasova na izborima za srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je danas da će sa nove funkcije prvo zatražiti da bude ukinut visoki predstavnik za BiH koji nadgleda sprovodjenje civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma.

  Prema prvim preliminarnim rezultatima CIK-a, na izborima za članove Predsedništva BiH pobedili su Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

  Dodik, koji je i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je za RTS rekao da, ukoliko ostali članovi Predsedništva BiH zele da prihvate njegov predlog imaće dijalog, jer kako je objasnio, ako hoće da naprave „malo jaču Bosnu nego što je imamo danas, onda moraju da izbace visokog predstavnika“.

  „Pokušaću da svojim diplomatskim kontaktima obezbedim podršku. Znam da Rusija prihvata, da većina zemalja prihvata, da Srbija se slaže, Hrvatska se slaže. Ostalo je da se još složi Amerika“, rekao je Dodik.

  On je kazao da u Bosni i Hercegovini postoji „stara američka administracija koja radi po recedivima prošlosti“, ali da će pokušati da pošalje pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu i zatraži njegovu podršku da se ukine visoki predstavnik.

  „Verujem da ću uspeti da dodjem do njega“, kazao je Dodik i zahvalio na pomoći i pažnji koju Srbija ima prema RS.

  „Ja ću tražiti da to bude zvaničan stav Predsedništva, ukoliko Bosna želi da bude suverena i hoće da bude zemlja u medjunarodnom kapacitetu onda mora da radi bez visokog predstavnika“, rekao je Dodik. On je objasnio i da će zatražiti da stranci ne budu u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

  „Stranci u ustavnom sudu moraju da idu, to će biti jedan od mojih prvih zahteva. Ako ne bude dijaloga na tu temu i prihvatanja od strane drugih predstavnika, nemam razloga da ja prihvatim bilo šta što oni misle da treba da urade“, rekao je Dodik.

  „Ja ću pokušati da poziciju Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine ojačam i poziciju srpskog naroda u celini“, rekao je Dodik i dodao da će ili putem video linka iz kancelarije u Istočnom Sarajevu učestvovati u sednicama Predsedništva Bosne i Hercegovine.

  Na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH kandidat SNDS-a Dodik, na osnovu 36,7 odsto obradjenih glasova, osvojio je 55,15 odsto glasova, a Mladen Ivanić iz Saveza za pobedu 41,98 odsto glasova.

  Ivanić: Rano je za proglašavanje pobede, tražićemo ponovno brojanje svih glasova

  Kandidat Saveza za promene za srpskog člana Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je još rano proglašavanje pobede, navodeći da će insistirati na prebrojavanju svih glasova.

  Ivanić je kazao da „postoje velike nelogičnosti, posebno na području Zvornika i još nekih opština u toj izbornoj jedinici“.

  On je kazao da na prebrojanih 520.000 glasova Dodik ima 30.000 glasova više.

  CIK: Dodik vodi sa 11 odsto ispred Ivanića, 6 odsto nevežećih listića

  Nakon obradjenih 84,33 odsto biračkih mesta, u izborima za srpskog člana Predsedništva BiH Milorad Dodik vodi sa 293.622 glasa ili 54,06 odsto, dok Mladen Ivanić ima 232.375 glasova ili 42,79 odsto, saopštila je jutros Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

  Za člana Predsedništva BiH za sada je 17.509 praznih nevažećih listića ili 3,03 procenta, te još toliko nevažećih po drugim osnovama.

  U najvećem gradu RS Banjaluci Dodik i Ivanić su gotovo izjednačen, Dodik ima 38.829 glasova, a Ivanić 38.750.

  Dodik je sinoć proglasio pobedu, dok je Ivanić rekao da treba sačekati, navodeći da će tražiti pojedinačno brojanje svih glasova, jer je izrazio sumnju u izbornu kradju.

  Novi bošnjački član Predsedništva BiH biće Šefik Džaferović iz SDA, dok je Željko Komšić iz Demokratske fronte ubedljivo pobedio Dragana Čovića iz HDZ-a u trci za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

  Cvijanovićeva vodi ispred Govedarice za predsednika RS

  Kandidatkinja SNSD za predsednika Republike Srpske Željka Cvijanović osvojila je 47,67 odsto glasova, dok je njen protivkandidat iz Saveza za pobedu Vukota Govedarica osvojio 42,63 odsto, saopštila je Centralna izborna komisija BiH nakon 78,57 odsto obradjenih biračkih mesta.

  U trci za potpredsednika RS iz reda bošnjačkog naroda, prema dosadašnjim podacima CIK, najviše glasova osvojio je Ramiz Salkić iz SDA.

  Za potpredsednika RS iz hrvatskog naroda najviše glasova osvojio kandidat koalicije predvodjene HDZ-om Josip Jerković.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com