• Društvo

  Драган Гејо, начелник Школске управе Ниш: Сваке године имамо све мање ученика, 94 посто матураната медицинске школе жели да оде у иностранство

   

   Драган Гејо је човек који се одликује великим радним искуством; и као професор физичког васпитања и као начелник Школске управе. Зато се нисмо много зачудили када нас је лежерно примио у свом кабинету и давао одговоре на наша питања без икаквих припрема, „из главе“.

  Коју територију покрива Школска управа у Нишу? Колико има основних и средњих школа и њихових истурених одељења које су у надлежности Школске управе у Нишу? Да ли се тај број последњих година мењао и зашто?

  Школска управа Ниш је надлежна за школе у три управна округа: Нишавски, Пиротски и Топлички. Наше школе су разасуте на широком подручју од Куршумлије до Димитровграда и од Ражња до Дољевца.

  Водимо бригу о 78 основних школа које имају чак око 450 издвојених одељења. Тачан број издвојених одељења је тешко и рећи у овом тренутку јер се њихов број стално мења. Број издвојених одељења, иначе, има тенденцију опадања, што је последица ниског наталитета и измене правилника који дефинишу мрежу школа. У наредном периоду очекујемо, на жалост, даље смањење броја издвојених одељења и смањење броја основних школа.

  На нашој територији постоји 41 средња школа: 22 у Нишу, три у Алексинцу, пет у Пироту, једна у Бабушници, једна Белој Паланци, једна у Димитровграду, четири у Прокупљу, једна у Житорађи, једна у Блацу и две у Куршумлији. Од текуће школске године, број средњих школа је мањи него раније јер су се неке средње школе спојиле. Тако су, од осам средњих школа, настале четири средње школе у Нишу, Бабушници и Куршумлији.

  Колико има приватних основних и средњих школа на територији коју покрива Школска управа у Нишу?

  Имамо само једну приватну средњу школу у Нишу – „Прокоповић“, која је раније школовала кадар економске, а сада медицинске струке.

  Колико радника (наставних и ваннаставних) има у основним и у средњим школама на територији Школске управе у Нишу? Да ли се њихов број последњих година мењао и зашто? Да ли међу радницима школа на територији Школске управе и у Граду Нишу има вишкова и како се они запошљавају?

  Укупно у школама које покрива наша Школска управа има око осам хиљада запослених. Број запослених се, из године у годину, стално смањује, а разлог је смањење броја ученика.

  Вишкова наставног кадра има сваке школске године. Трудимо се свим снагама да колегама обезбедимо часове, тако да многи раде у две или више школа, понекад и у различитим местима. Наставници који остану без часова имају право да годину дана примају зараду и Школска управа се труди, у том периоду, да им нађе посао у струци. Уколико у томе не успемо, постају технолошки вишак и имају право на новчану накнаду у складу с општим прописима.

  Тренутно имамо десеторо колега који су потпуно остали без посла и још око две стотине наставника који остварују само делимичну радну норму.

  Кажете да је основни проблем у броју ученика. Колико одељења и колико ученика има у основним и у средњим школама на територији Школске управе у Нишу? Да ли се њихов број последњих година мењао и зашто?

  Имамо око 26 хиљада основаца и око 14 хиљада средњошколаца. Сваке године, број ученика и у основним и у средњим школама је мањи него претходне. Разлози су демографске природе – низак наталитет и одсељавање становника.

  Треба знати да око 3 500 основаца заврши основну школу, а око 3 100 упише неку од средњих школа на територији наше Школске управе.

  Како је у самом Нишу? Колико одељења и колико ученика има у основним и  средњим школама на територији Школске управе у Граду Нишу?

  Колико има основних и средњих школа и њихових истурених одељења у Граду Нишу? Да ли се њихов број последњих година мењао и зашто?

  У Граду Нишу постоје 32 основне школе које имају 33 издвојена одељења. Постоје, као што рекох, 22 средње школе од којих једна има истурено одељење у Дољевцу.

  Притом, у средње школе убрајамо и једну приватну средњу школу, Музичку школу и две школе за образовање деце ометене у развоју.

  Број основних школа у Нишу се није мењао протеклих година, али се стално смањује број издвојених одељења основних школа; немамо више издвојена одељења у Доњој Трнави и у неколико села у околини села Миљковца.

  Број средњих школа у Нишу је, од пре неколико дана, мањи за два јер су од четири школе настале две.

  Колико одељења и колико ученика има у основним и средњим школама у Граду Нишу? Да ли се њихов број последњих година мењао и зашто?

  У основним школама у Граду Нишу има 19 785 ученика у 889 одељења. У средњим школама има око 11 хиљада ученика, а број одељења је око 350.

  Сваке године имамо између 100 и 200 ученика мање у Нишу, а највећи пад је био 2007. и 2013. године, када смо изгубили око 500 ученика. Иначе, пад броја ученика је још израженији у мањим срединама.

  Да ли је приметно исписивање ученика из школа због пресељења у друге делове државе или у иностранство? Има ли ученика – странаца?

  Да ли се ради о досељенима из земаља бивше Југославије, досељенима из других земаља, избеглицима из удаљених земаља?

  Приметно је да се ученици исписују из школа јер, с породицама, одлазе у друго место у земљи или иностранству. Одсељавање је најприметније у Прокупљу и околини и међу Ромима.

  Ученике из других земаља имамо, али у врло малом броју. Сваке године упишемо до пет оваквих ученика.

  Наш основни проблем је што се људи исељавају са територије три управна округа којима се бави Школска управа Ниш.

  Карактеристично је оно што сам чуо међу матурантима једне медицинске школе са нашег подручја.

  Када сам их питао који би факултет желели да студирају, кратко су ми одговорили: „Ни један. Идемо у иностранство да почнемо да радимо.“. Међу овим матурантима је спроведена и анкета с поражавајућим резултатом – 94% се изјаснило да жели да напусти Србију.

  Не можемо очекивати да број ученика у основним и средњим школама у блиској будућности почне да расте.

  Ниш, септембар 2018. године

  Текст и фото: Љубомир Костић

  (Израду овог медијског садржаја суфинансираo је Град Ниш. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com