Crna Gora

Đukanović: Fotografija sa Dahlanom i Vučičem snimljena u Vučićevoj kući

 

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je za televiziju N1 da je fotografija na kojoj je on u društvu aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i bivšeg palestinskog obaveštajca Mohameda Dahlana nastala u Vučićevoj kući, ali nije mogao da kaže koje godine.

„Mislim da je predsednik Vučić upravo bio prešao na predsedničku dužnost, prethodno je bio u vladi, potpredsednik pa predsednik. Ali to je bilo vreme kada bi se dogovorali da porazgovaramo…“, rekao je Đukanović u intervjuu čiji su delovi objavljeni na sajtu N1, a u celosti će biti emitovan večeras.

Đukanović je rekao da je u to vreme sa Vučićem razgovarao „o raznim političkim pitanjima kojih je bilo mnogo“.

„Najmanje je tu bilo pitanja odnosa Srbije i Crne Gore jer su tada ti odnosi izgledali dobro. Bilo je više pitanja koja su se ticala ekonomskog i političkog razvoja i neke spoljnopolitičke saradnje. Ja sam, imajući u vidu dugi staž, imao više iskustva i saradnje sa određenim zemljama, sa određenim regijama itd. Trudio sam se da to svoje iskustvo podelim sa predsednikom Vučićem, računajući da od toga može biti samo dobro i Srbiji“, rekao je.

Prema rečima Đukanovića, Dahlan se tada zatekao u Beogradu.

„U jednoj fazi, ne u toku čitavog razgovora, kada smo predsednik Vučić i ja završili naše teme, onda nam se pridružio, popili smo piće…“, naveo je Đukanović.

Rekao je da misli da je tada bilo govora o investicijama u Beogradu.

„Taj deo razgovora su vodili gospodin Dahlan, i ljudi koji su bili u društvu sa njim, sa predsednikom Vučićem. Ja sam bio kratko, porazgovarali malo o nekim zajedničkim domaćim temama i vratio sam se u Crnu Goru“, rekao je.

Nekadašnji palestinski ministar bezbednosti Mohamed Dahlan koji je svojevremeno optuživan za proneveru desetina miliona dolara iz državnih fondova ima i crnogorsko i srpsko državljanstvo, a 2013. je dobio orden od tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića za učvršćavanje veza sa UAE.

U intervjuu za N1 Đukanović je kazao i da „državna politika Srbije mora da prihvati da je Crna Gora nezavisna država koja ima pravo na izbor svog puta“.

„Da prestane sa ocenama, koje ste kao i ja puno puta pročitali, od strane predsednika Vučića kao ključnu zamerka njegovom prethodniku Borisu Tadiću da je pustio Crnu Goru da ode. Crnu Goru nije niko puštao, Crna Gora je hiljadugodišnja država koja je svojom voljom ušla u drugu Jugoslaviju, bila njen deo sve do devedestih godina, ostala deo SRJ posle raspada SFRJ, koja je u datom trenutku odlučila da obnovi svoju nezavisnost i to je stvar naše volje“, naglasio je Đukanović.

Đukanović je rekao i da ne izbegava Srbiju, iako u poslednje dve godine nije dolazio u Beograd.

„Nisam ni antisrbin, ni antihrvat, već Crnogorac, čovek koji ima najbolje emocije prema svima koji žive u Crnoj Gori, prema svima iz okruženja, prema svim ljudima generalno.

„Prema tome, zašto bih izbegavao Srbiju, zašto bih izbegavao Beograd? Ne pada mi na pamet“, istakao je Đukanović.

U intervjuu koji će biti emtovan u 20.00 Đukanović je, kako prenosi N1, najavio pad vlade ukoliko bude izglasan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) čije je potpisivanje premijer Crne Gore Dritan Abazović najavio tokom avgusta.

Beta

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh