• Analize I Kolumne

  “Еколози“ блокирају путеве, а не смеју да помену бомбардовање и осиромашени уранијум

  Мала група, како се сами називају “еколога“, блокирала је другог дана Божића грађане Србије који су масовно путовали након празника, али и многе странце који су били на пропутовању кроз Србију.

  Исти ти еколози не смеју да помену бомбардовање Србије осиромашеним уранијумом, јер онда вероватно ни еколошких пројеката Рокфелера и осталих “добротвора“ из НАТО земаља не би ни било за њих.

  Еколозима није сметало бомбардовање рафинерија, резервоара са бензином, мостова.

  Еколози брину за Јадар, али не брине их осиромашени уранијум који је трајно уништио целу Србију, а посебно Косово и Метохију, Копаоник, околину Врања, Пљачковицу.

  Неверица на лицима возача страних аутомобила била је јасно видљива када су схватили да само тридесетак људи колико их се окупило код Сава Центра блокира обе траке међународног аутопута.

  Зашто полиција дозбољава да неколико десетина неодговорних појединаца угрожава безбедност учесника у саобраћају на међународном путу?

  “Еколози“ су пресекли пут и физички нападали не само грађане Србије који су негодовали због смрзавања на аутопуту већ и странце који су у транзиту кроз Србију.

  Људи који су платили путарину и желели да стигну тамо где су се упутили  на други дан Божића, били су буквално малтретирани од неколико десетина бахатих и себичних појединаца.

  Ако су они заиста против власти, а не желе да малтретирају грађане Србије, зашто се нису окупили испред Народне скупштине или Владе, неког министарства.

  Не, они не желе да малтретирају функционере, њима је циљ да малтретирају грађане Србије и путнике у транзиту кроз Србију.

  Заиста је невероватно да се неко хвали својим кршењем закона.

  Зашто њих 30, 40 бахатих вечерас није код судије  за прекршаје или убудуће нико неће одговарати за саобраћајне прекршаје или ми више немамо државу ни закон?

  Зашто да неко плати казну што нема резервно светло или једну газу у прибору за прву помоћ или што није везао појас?

  Ако нема закона, онда безакоње мора да важи за све …

  Наводни разлог за будалаштину на српским путевима је литијум.

  Према писању дневног опозиционог листа Данас, Србија се налази на 12. месту са 1,2 милиона тона руде литијума.

  Али једно је имати резерве, а сасвим друго експлоатисати их. Kао што су се грађани Србије дигли против вађења литијума у долини Јадра, тако су крајем прошле године становници једне области на северу Португала одбили да дозволе вађење литијума на земљи на којој се традиционално, становништво бави пољопривредом.

  Међутим, други рудник Баросо је у фази градње који би требало да обезбеди Португалу лидерско место у производњи литијума у Европи.

  Последњих годину, две у Европи је бум у истраживању руде литијума.

  Са свих страна стижу вести о налазиштима која би наводно могла обезбедити Европу овим драгоценим материјалом који се користи у батеријама како за аутомобиле, тако и за мобилне телефоне и друге справе, али и у производњи стакла и керамике.

  Тако је у новембру осванула вест да је аустралијска компанија Еуропеан Литхиум у процесу „обезбеђивања“ два налазишта у Украјини, откривена још 1980-их година, која би била највећи снабдевачи Европе литијумом.

  Ова компанија је власник и пројекта вађења литијума у Аустрији, у Kаринтији.

  Kомпанија Вулцан Ресоурцес објавила је претходну студију изводљивости за пројекат вађења литијума без емисија угљен-диоксида у Немачкој, у долини Горње Рајне.

  Према саопштењима ради се о екстракцији литијума помоћу геотермалне енергије.

  Наводно, пројекат би требало да обезбеди довољно литијума за милион батерија за е-возила годишње са могућношћу да производња почне 2024. године.

  Исте године би могло почети вађење и руде сподумена у Финској. Фирма Kелибер планира производњу 15.000 тона годишње литијум хидроксида од укупно 625.000 тона колико се налази у руднику у Западној Финској.

  У Чешкој, близу границе са Немачком у припреми је и пројекат Циновец, где електроенергетска компанија ЧЕЗ са 51 одсто и Еуропеан Металс Холдингс са 49 одсто покрећу рударење у како се наводи другом по величини налазишту у ЕУ.

  И ни у једној од ових земаља није блокиран пут због литијума?

  И како се еколози нису сетили Јадра и литијума 2013.  или 2014. године док је Србија спроводила Бриселски споразум?

  Да ли ми због политичких интереса појединаца треба да урушавамо своју земљу?

  Н.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com