Politika

EU: Izbori protekli u mirnoj i fer atmosferi

IlustracijaFoto: Guliver/Getty Images/ThinkstockIlustracija

„Građani Srbije su pružili snažnu podršku strateškom cilju svoje zemlje da se pridruži EU“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Mogerini čestitala Vučiću

Visoka predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogerini je popodne telefonirala lideru SNS Aleksandru Vučiću i čestitala mu na izbornoj pobedi.

Mogerini i Han su naveli da ubedljiva pobeda donosi Srpskoj naprednoj stranci i njenom lideru Aleksandru Vučiću dodatnu odgovornost i izrazili su nadu da će se parlament konstituisati na vreme.

„Radujemo se saradnji s novom vladom na konsolidaciji napretka Srbije u procesu pristupanja EU“, navodi se u saopštenju.

Zvaničnici EU su izjavili da međunarodni posmatrači, na poziv Srbije, prate izbore i da su njihove preporuke važne smernice za Srbiju, posebno na evropskom putu.

NAROD SRBIJE POKAZAO DA HOĆE U EU

Građani Srbije pokazali su na izborima snažnu podršku strateškom cilju svoje zemlje – pridruživanje EU, saopštila je Evropska komisija.

Evropska komisija je istakla da su glasači poverili veliku odgovornost pobedničkoj SNS i njenom lideru i premijeru Aleksandru Vučiću.

Srbija je napravila velike korake na svom putu ka EU, otvorivši prošle godine prva pregovaračka poglavlja. Uvereni smo da će Srbija nastaviti taj napredak sa obnovljenom posvećenošću reformama, naročito kada je reč o vladavini prava i ekonomiji, i nastaviti dijalog s Prištinom„, navela je EK.

EK ističe da „s nestrpljenjem očekuje da parlament bude konstituisan u što skorije vreme“ i da „sarađuje sa novom vladom na jačanju napretka Srbije na putu pridruživanja EU“.

U saopštenju EK navodi da su jučerašnji parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori protekli u mirnoj atmosferi.

Na poziv Srbije, međunarodni posmatrači prate izbore i njihove danas iznesene procene i preporuke predstavljaju važnu smernicu za Srbiju, takođe i u kontekstu njenog puta ka EU.

U saopštenju EK se dodaje i da je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini tokom popodneva pozvala premijera Vučića i čestitala mu na izbornim rezultatima.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh