Politika

Evo šta kaže drugi čovek NATO o sporazumu

natoFoto: Thinkstock


„Srbija ima interes da ostane vojno neutralna i mi to poštujemo i nemamo nameru da je guramo na bilo koju stranu“, rekao je za B92 Pavel, dodajući da NATO poštuje Srbiju kao suverenu zemlju.

On je istakao da veruje da se odnosi Srbije i NATO stalno razvijaju u poslednjoj deceniji, da se vraća uzajamno poverenje i da je jasno utvrđeno da je saradnja i partnerstvo u korist obe strane.

Kako kaže, kada postoji zajednički interes i dobra volja tada će biti dobra saradnja.

On je istakao i da nijedan od sporazuma o slobodi kretanja ili inicijativa o partnerstvu ne stvara nikakve preduslove o članstvu Srbije u NATO.

„To je odluka Srbije i niko je neće menjati. Imati sporazum o slobodi kretanja je standard koji NATO ima sa svakom partnerskom zemljom sa kojom ima poverenički fond i zajedničke aktivnosti“, rekao je Pavel.

Navodeći da je sporazum potreban da bi se implementirao poverenički fond, on je istakao da slične sporazume imaju i Jordan i Austrija.

„Nema ničega što bi trebalo da izazove strah i zabrinutost kod stanovništva Srbije“, rekao je Pavel.

On je naveo i da je cilj posete kao i kada dolaze drugi NATO zvaničnici – da se osnaži saradnja, da se bolje razume situacije na terenu, da se razgovara o zajedničkim interesima.

„Mislim da imamo dosta zajedničkih izazova – terorizam, ekstremizam koji dolazi sa juga, migracije, trgovina ljudima. To su sve teme koje zajednički treba da razumemo da bi im pristupili na pravi način“, rekao je Pavel.

Na pitanje da li će najave da će NATO povećati svoje prisustvo na istoku alijanse pojačati tenzije sa Moskvom, on je rekao da jedinice neće biti veće od bataljona i da to ne može da predstavlja pretnju bilo kome.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh