Novosti online

Фактор плус: шест листа у парламенту

03fd37cb4a.jpeg

Када би избори били одржани у недељу, на њих би изашло 53 одсто бирача, а у парламент би ушло шест листа. Осим доминантне Српске напредне странке (49,5 одсто), гласачи би у скупштину увели и Социјалистичку партију Србије (10,6), Демократску странку (6,8), Српску радикалну странку (шест одсто), као и две коалиције. Реч је о коалицији Демократска странка Србије – Двери (5,6) и Социјалдемократска странка – Либерално-демократска партија – Лига социјалдемократа Војводине (5,2). То је показао најновији политички барометар агенције Фактор плус.

Сумирајући ове налазе, аналитичар Дејан Вук Станковић рекао је да резултати о излазности уз мања одступања одговарају проценту грађана који су изашли на парламентарне изборе 2014. године, док налази о њиховом опредељењу сведоче да је и даље трећина укупног броја гласача чврсто опредељена коме ће дати глас.

„Десница ће се очигледно вратити у парламент, и то у две листе, СРС и ДСС–Двери. Такође, уколико СПС наступи у коалицији са ПУПС-ом и Јединственом Србијом, имаће око 14 или 15 одсто гласова”, казао је Станковић.

Што се тиче распореда снага у скупштини, он очекује, како каже, „два мини-дербија” међу онима који пређу цензус.

„Први ће бити на десници, између коалиције ДСС–Двери и СРС-а. Други дерби ће уследити између странака око ДС-а и коалиције СДС–ЛДП–ЛСВ, чије ће сучељавање бити занимљиво и у предизборној кампањи, јер се обе опције обраћају истој публици”, истакао је Станковић.

Истраживање урађено на узорку од 1.150 испитаника показало је и да је најпопуларнија личност на политичкој сцени и даље премијер и лидер напредњака Александар Вучић, чије поступке одобрава 57 одсто испитаника, наспрам 31 одсто оних који се противе ономе што ради и говори. На другом месту је председник Томислав Николић (27 одсто одобрава, а 46 не одобрава), а на трећем потпредседница владе Зорана Михајловић (такође 27 одсто подршке и 48 одсто оних који не одобравају).

Што се тиче излазности на локалним изборима, она се донекле процентуално подудара с републичким нивоом и износи 51 одсто, при чему би око 77 одсто грађана подржало исту политичку опцију на свим нивоима, укључујући и покрајинске изборе.

„Та подударања су логична, јер за 25 година још нисмо научили да локалне изборе одвајамо од парламентарних”, нагласио је Станковић, додајући да због тога локална демократија још није стекла кредибилитет у Србији.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh