Politika

Fratini: Vučića na Zapadu svi cene

vučić,fratini,mancaFoto: Tanjug/Zoran Žestić

Srpski premijer ima, kako ističe Fratini, „izuzetno dobru reputaciju i u Evropskoj uniji i na Zapadu“.

Fratini isključuje bilo kakvu promenu u odnosu prema Srbiji i njenim vlastima u članicama Unije, koja je, podseća, pre mesec dana odlučila da formalno otvori pristupne pregovore sa Srbijom.

Saradnja bez presedana

Fratini, u kontekstu ocene da je srpski premijer zadržao odličnu reputaciju na Zapadu i u EU podseća na Vučićeve sastanke na visokom nivou u SAD i Beloj kući, kao i sa svim liderima zemalja članica i institucija EU. „Samo da podsetim na značajne posete Vučića Rimu, Berlinu i mnogo puta Briselu, kao i nedavnu, veoma značajnu posetu kancelarke Merkel Beogradu,“ rekao je Fratini. Prema njegovim rečima, Vučić je otvorio i saradnju bez presedana sa globalnim akterima poput Kine (istorijski samitu sa kineskim liderima u Beogradu) i ključnim arapskim državama u Zalivu.

Srbija se, kako je ocenio za Tanjug, ponaša u skladu sa svojom vodećom ulogom u regionu – reforme se sprovode, ekonomski rezultati su na kraju 2015. godine bili bolji od očekivanih, bezbednost se poboljšava, a postupci i reakcije tokom letošnjeg priliva izbeglica bili su inspirisani principima zaštite granica, uz solidarnost prema brojnim očajnim ljudima, među kojima su bili žene i deca.

„Mislim da su odluke koje su u Beogradu doneli Vlada i premijer Vučić pokazali da se Srbija više ponaša kao evropska zemlje nego niz članica EU“, ocenio je Fratini.

Povodom špekulacija u Srbiji da Zapad pokušava da oslabi Vučića, Fratini je primetio da to generalno ne bi nikud odvelo ni Zapad, ni Evropu.

„Tačno je da je bilo špekulacija u medijima da Zapad pokušava da oslabi uticaj i popularnost premijera Vučića. Ali, kad bi te špekulacije bile tačne, to generalno ne bi nikuda odvelo Evropu i Zapad. Naprotiv, u interesu Evrope je da jača i podržava premijera Srbije, koji bi, na primer, mogao da ima veoma značajnu ulogu mosta sa Ruskom Federacijom,“ rekao je Fratini.

Prema njegovim rečima, Vučić je bio potpuno u pravu kada je odbacio bilo kakav predloženi izbor između evropskog puta i istorijskih odnosa Srbije sa Ruskom Federacijom.

„U današnjem svetu, kome je veoma potrebna posvećenost Rusije globalnoj i regionalnoj bezbednosti, treba da računamo na one kao što je Vučić koji mogu da otvoreno i iskreno razgovaraju sa Moskvom zadržavajući istovremeno evropsku perspektivu. To je bila pozicija Italije dok sam je bio ministar spoljnih poslova i još uvek je tako,“ istakao je Fratini, koji je danas predsednik Italijanskog društva za međunarodne organizacije.

Na pitanje kako vidi poziciju Srbije koja je okružena članicama NATO, s obzirom na opredeljenost Beograda za evropske integracije, s jedne i bliske odnose sa Moskvom, s druge strane, Fratini je reko da Srbija „prirodno ima istaknutu ulogu u regionu“, a da ne postoji alternativa integraciji u EU i dobrim odnosima sa Rusijom.

On se nada da će se i zahvaljujući stalnim naporima vlade i premijera Srbije Evropska unija uskoro vratiti punoj saradnji i strateškim odnosima sa Rusijom, koji su, kako je ocenio, od obostrane dobrobiti i za Rusiju i za EU.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh