• Novosti online

  GREKO: Srbija nije ispunila nijednu preporuku

  Antikorupcijsko telo Saveta Evrope GREKO navelo je u najnovijem izveštaju da Srbija nije ispunila nijednu od 13 preporuka u oblasti sprečavanja korupcije poslanika, sudija i tužilaca.

  U Prelaznom izveštaju o usaglašenosti, radjenom u okviru četvrte runde procena, navedeno je da je 10 preporuka delimično sprovedeno u delo dok oko tri nije uradjeno ništa.

  Uprkos tome, u danas objavljenom izveštaju GREKO je ocenio da ukupni nivo pridržavanja preporuka datih Srbiji više nije „globalno nezadovoljavajući“ a srpske vlasti su pozvane da nastave napore na sprovodjenju preporuka.

  Navedeno je da je u oblasti sprečavanja korupcije medju poslanicima učinjen važan korak usvajanjem zakona o lobiranju, ali da je neophodna i odlučnija akcija.

  To podrazumeva usvajanje pravilnika ponašanja poslanika, što bi trebalo da bude prioritet, kao i usvajanje mera za povećanje transparentnosti zakonodavnog procesa, povećanje vremena za debate o predlozima zakona i izbegavanje korišćenja hitnog postupka u parlamentu osim u izuzetnim okolnostima.

  Ustavne reforme koje su u proceduri će imati uticaja na nekoliko preporuka vezanih za sudije i tužioce, navedeno je u izveštaju. Takodje, izražena je zabrinutost zbog okruženja u kome je vodjena debata o ustavnim promenama i zbog kog su se iz tog procesa povukla udruženja sudija i tužilaca.

  GREKO je u zaključcima naveo i da očekuje više rezultata na polju ocene učinka sudija i tužilaca.

  Takodje, navedeno je da je usvajanje zakona o sprečavanju korupcije ključno za izmene propisa vezanih za sukob interesa i srodna pitanja koja se odnose na poslanike, sudije i tužioce i za jačanje uloge Agencije za borbu protiv korupcije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com