• BG

  Grobarijada u Požarevcu

  Deseta „Grobarijada“ okupila je u Požarevcu preko sto pogrebnika i proizvođača opreme iz Srbije, ali i iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. „Grobarijada“ je, kažu pogrebnici, način da se barem jednom godišnje opuste i zaborave na teške trenutke koji ih svakodnevno prate u poslu.

  Na „Grobarijadi“ je glavna atrakcija bila torta u obliku mrtvačkog sanduka, koja je probodena glogovim kocem, a deljeni su i privesci u obliku mrtvačkog sanduka i pogrebnih vozila.

  Organizator „Grobarijade“ u Požarevcu bio je ovdašnji pogrebnik Radiša Mihajlović, čiji je nadimak „Drnda“, pretočen u ime firme, postao sinonim za pogrebne usluge u Istočnoj Srbiji.

  Radiša kaže da su i pogrebnici ljudi kao i svi drugi, i da njima često zadrhti srce dok rade svoj posao, ali posao je takav i mora se raditi profesionalno. Smatra da čuvena maksima filmskih pogrebnika Topalovića, kako je „samo smrt siguran posao“ nije u potpunosti tačna, jer je svaki posao siguran ako se dobro radi.

  Inače, Radiša se specijalizirao za prevoz pokojnika iz inostranstva. I prevozi ih isključivo „mercedesom“, jer naši gastarbajteri uglavnom i za života najviše vole taj automobil. Posebno je na ceni „mercedes“ u kome je Drnda prevozio kovčeg sa telom Slobodana Miloševića, na sahrani bivšeg predsednika Srbije 2006. godine.

  Pogrebnici imaju i svoje Udruženje, koje okuplja njih stotinak iz Srbije. Predsednik Udruženja pogrebnika, Ivan Stanisavljević, kaže da dobro sarađuju i zajednički se bore protiv nelojalne konkurencije.

  Izvor:  RTS

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com