Politika

„Hrvati u Srbiji sa DS, protiv svog interesa“

Nebojša Stefanović policija MUPFoto: Beta, MUP Srbije

Srbija želi dobre odnose s komšijama, pa i sa Hrvatskom, ali ta država ne treba nama da drži lekcije, već da manjinama obezbedi prava kakva ima svaka manjina u Evropi, kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je, odgovarajući na pitanje kako komentariše izjavu hrvatskog ministra spoljnih poslova Mira Kovača da Srbija ne poštuje međunarodne sporazume prema kojima je dužna da hrvatskoj manjini obezbedi određeni broj poslaničkih mesta u republičkom parlamentu, rekao da crnokošuljaši ne paradiraju Beogradom, već centrom Zagreba i da se cirilične i druge table nacionalnih manjina ne lome po Srbiji, već po Hrvatskoj.

Naše komšije ne treba nama da drže pridike i lekcije, već da obrate pažnju da obezbede takvu vrstu prava i životnog standarda za srpsku manjinu kakvu treba da ima svaka nacionalna manjina u Evropi„, istakao je Stefanović.

On je dodao da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom, ali je i podsetio da pored toga što je Hrvatska proterala sa svoje teritorije 300.000 Srba, danas u njoj živi četiri puta više Srba nego Hrvata u Srbiji.

DAČIĆ: HRVATSKA STRANKA U SRBIJI RADI PROTIV INTERESA HRVATA

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je tvrdnje šefa hrvatske diplomatije da Srbija ne ispunjava obaveze o zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu.

Dačić je istakao da „adresa“ za kritike nije država, već stranka vojvođanskih Hrvata, koja je odlučila da na izbore izađe na listi DS.

„Srbija ispunjava sve međunarodne standarde kada su u pitanju prava nacionalnih manjina. Naš izborni sistem jasno određuje da se za liste nacionalnih manjina ne primenjuje cenzus od pet odsto, već se mandati njima određuju po principu takozvanog prirodnog praga“, precizirao je Dačić.

On je istakao da bi to značilo da bi hrvatske liste mogle da dobiju tri mandata u Narodnoj skupštini, ukoliko bi nastupile samostalno, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

„Odluka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini da ide na listu Demokratske stranke direktno je usmerena protiv interesa Hrvata. Dakle, adresa za kritike nije država Srbija, već Demokratski savez Hrvata u Vojvodini“, napomenuo je Dačić.

On je dodao da je to rekao i hrvatskom ministru spoljnih poslova Miru Kovaču, kada su se sreli u Amsterdamu na sednici šefova diplomatija Evropske unije sa Zapadnim Balkanom.

Kovač je ranije izjavio da Srbija ne ispunjava obaveze iz međudržavnog sporazuma, prema kojem je obavezna da obezbedi zastupljenost hrvatske manjine u Narodnoj skupštini.

„Rekao sam Dačiću da bi takav jedan potez koji se nameće, jer se radi o međudržavnom sporazumu, a postoji i Ustav Srbije koji to propisuje, bio jasan znak da Srbija želi graditi prijateljske odnose s Hrvatskom“, kazao je Kovač.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh