• Analize I Kolumne

  Инфлација у Европској унији

  Извор: ТАНЈУГ, http://www.tanjug.rs/full-view1.aspx?izb=662080.

  БРИСEЛ – Стопа инфлациjе у Eвропскоj униjи износила jе у маjу 2,3 процента међугодишње, а у Еврозони 2,0 посто, обjавио jе данас европски завод за статистику Eвростат.
  Mеђугодишња инфлациjа jе у априлу износила у EУ 2,0 одсто, а у 19-чланом монетарном блоку 1,6 посто.
  У поређењу са априлом, годишња инфлациjа jе пала у четири државе Униjе, остала jе стабилна у jедноj, док jе порасла у двадесет две земље чланице.
  Анализа вести
  О инфлацији у Европској унији, али и у Сједињеним Америчким Државама, тек ћемо слушати.
  Огромне своте новокреираног новца утрошеног ради опстанка привреда широм света у време пандемије морају да доведу до промене општег нивоа цена. Ма колико тржиште капитала примало у себе милијарде долара, евра, франака, фунти и јена, нешто од тога ће, зацело, доћи и до тржишта робе и услуга. Богаташи, иако склони да стално увећавају своје богатство, воле и да троше. Део богатства које је последње две године акумулирано на финансијским тржиштима широм света биће потрошен на куповину робе и услуга. Пораст цена је неминован.
  Какве ће то промене довести у међународним односима, тек ћемо видети. Пораст цена робе и услуга погодује ономе ко робу производи и услуге пружа, а то су, све више, земље БРИКС-а.
  Љубомир Костић
  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com