• Novosti online

  Ivanić: Odluka MSP podržava dejtonsku BiH

   

  Ivanić: Odluka MSP podržava dejtonsku BiH

   

  Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić potvrdio je danas da je Medjunarodni sud pravde u Hagu odbacio zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid zbog spornog legitimiteta agenta tužbe BiH Sakiba Softića.

  „Sud neće razmatrati taj slučaj, jer nijedan relevantan organ BiH nije doneo odluku o pokretanju zehteva za reviziju presude“, kazao je Ivanić novinarima u Banjaluci.

  On je rekao da je odluka Suda očekivana, ali da je to i odluka koja ozbiljno podržava dejtonsku BiH, jer je pokazala da niko sam u ime organa BiH ne može donosti bilo kakve odluke.

  Ivanić je kazao da je na ovom slučaju radio dugo, temeljno i argumentovano i da je to na kraju urodilo uspehom, ali da nikada nije zloupotrebio žrtve.

  On je kazao da je slučaj podnošenja zahteva za reviziju presude Medjunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije otvorio neka pitanja na koja se što pre moraju dati odgovori i pronaći rešenja. Predsedavajući Predsedištva BiH je naveo da je ovaj slučaj pokazao da se u BiH više ne može vaninstitucionalno delovati, da se nikada više ne može jednostrao koristiti ime Bosne i Hercegovine.

  Prema njegovim rečima, ovaj slučaj pokazao je i opasnost postojanja paralelizma u institcijama BiH.

  Registrator Medjunarodnog suda pravde obavestio je danas članove Predsedništva BiH da nadležna tela BiH nisu donela odluku o tome da Sakib Softić ima legitimitet agenta BiH pred tim Sudom.

  „Stoga, ne može se ništa preduzei u pogledu dokumenta pod nazivom „Aplikacija za reviziju Presude od 26. veljače 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH protiv Srbije)“, navodi se u pismu.

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com