Politika

Jedinstven: Darovit filozof i državnik

Zoran ĐinđićFoto: youtube/printscreenZoran Đinđić

Izložbu je otvorila istoričarka Latinka Perović koja je rekla da nikada nije odbila nijedan poziv da priča o Đinđiću, jer je u njemu nalazila neponovljivu intelektualnu, politčku i moralnu vertikalu u novovekovnoj Srbiji.

„Đinđić je bio jedinstvena ličnost. On je formulisao jednu novu mogućnost koja je bila oslonjena na dugu tradiciju novije istorije. Uvek mi je bilo fascinantno njegovo razumevanje srpske istorije, jer je imao jedinstveni dar koji je spajao filozofa i državnika“, kazala je Latinka Perović.

Ona je dodala i da se Đinđić zalagao za vladavinu prava i slobodu pojedinca, jer je hteo modernu državu.

„Zoran Đinđić je najviše govorio o znanju, učenju i odgovornosti. To je ta zaostavština koja dopire do mladih ljudi“, rekla je Latinka Perović.

Na izložbi, koju je organizovala Demokratska stranka povodom 13. godina od ubistva Đinđića, predstavljene su fotografije koje je snimio Zoran Đinđić, knjige koje je napisao i preveo, kao i knjige koje su drugi autori o njemu napisali.

U Kući kralja Petra, prikazani su i dokumentarni filmovi – „Idejom i životom“ autora Aleksandra Radoša i „Zoran Đinđić, gradonačelnik“ grupe autora.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i Đinđićeva supruga Ružica Đinđić sa decom, predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić i predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Autor koncepta je Gorica Mojović, a ulaz na izložbu je besplatan.

Đinđić je ubijen ispred Vlade Srbije 12. marta 2003. godine. Zbog organizovanja ubistva premijera na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant „crvenih beretki“ Milorad Ulemek. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik. Politička pozadina ubistva Đinđića još nije otkrivena.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh