• Crna Gora

  Ko u Crnoj Gori ismejava NATO, preti mu kazna od 10000 evra

  nato-logo_1496737233.438x350.jpgOnaj ko se ubuduće bude javno rugao NATO-u mogao bi da bude kažnjen novčanim iznosom od tri do 10.000 evra, kaznom koja je, inače, predviđena i za one koji se rugaju UN, Međunarodnom crvenom krstu ili drugim međunarodnim organizacijama čiji je Crna Gora član.

  Podgoričke Vijesti pišu da je to pitanje regulisano članom 200 Krivičnog zakonika „Povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije“.

  Zastava NATO spaljena na dan odluke Skupštine o prijemu

  Neće biti kažnjeni oni koji izlože NATO javnoj poruzi ako je ona izneta „u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke delatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa“.

  „I to ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u nameri omalovažavanja ili ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imao osnovanog razloga da poveruje u istinitost onoga što je iznosio ili pronosio“, piše u članu 201 Krivičnog zakonika.

  Ista novčana kazna predviđena je i za one koje javno izlože poruzi državu sa kojom Crna Gora ima diplomatske odnose, ili njenu zastavu, grb i himnu.

  Akcija za ljudska prava (HRA) još od 2010. traži ukidanje ovih odredaba, jer je „apsurdno da se zabranjuje izlaganje poruzi samo onih organizacija čiji je Crna Gora član i da se štiti samo ugled stranih država sa kojima Crna Gora ima diplomatske odnose“.

  To znači, kako navode, da je dozvoljeno rugati se državama sa kojima nemamo diplomatske odnose ili organizacijama u kojima Crna Gora nije član.

  Čelnica HRA Tea Gorjanc Prelević kazala je da su ti članovi Krivičnog zakonika suprotni shvatanju slobode izražavanja u demokratskom društvu.

  „Evropski sud za ljudska prava štiti i uvredljiv govor, ruganje i satiru, ironiju, sarkazam i sve slične forme izražavanja za potrebe rasprave pitanja od javnog interesa, i to čak i u nameri omalovažavanja, pogotovo kada se govori o državi, organizaciji, i drugim simbolima bez osećanja, koji uz to imaju i dominantan položaj nad pojedincem koji im se ruga“, rekla je Gorjanc Prelevićeva za Vijesti.

  Istakla je da je posebno apsurdno što članice NATO-a, kao što su SAD i Nemačka, isto to delo ne kažnjavaju.

  Dodaje da iako do sada nije bilo primera kažnjavanja za ovo delo, samo njegovo postojanje ugrožava slobodu izražavanja.

  Čelnik „Otpora beznađu“ Marko Milačić ranije je u dva navrata spalio zastavu NATO-a, decembra 2015. nakon što je Crna Gora dobila pozivnicu od Alijanse i nedavno ispred Zatvora za izvršenje krivičnih sankcija.

  On je juče rekao da je paljenje zastave NATO-a, kao čin simboličke političke pobune pojedinca ili grupe, deo osnovnih ljudskih sloboda, konkretno slobode izražavanja.

  „Režim će ubrzo biti na testu ovim povodom, pa ćemo videti kako će reagovati, kada slobodan čovek simbolički zapali zastavu NATO saveza. Neka se samo drznu da pomisle na kažnjavanje i time udare na elementarne ljudske slobode. Đukanović i ekipa neka rade šta god žele sa svojim NATO zastavama, neka se i pokrivaju njima tokom spavanja, a mi ćemo se odnositi prema njima onako kako takva i slične organizacije zaslužuju“, rekao je Milačić za Vijesti.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com