Politika

Komersant: Krupan korak Srbije ka NATO

natoFoto: Thinkstock

List navodi da se premijer Srbije Aleksandar Vučić založio za savezničke odnose sa Alijansom, a da je parlament Srbije ratifikovao Sporazum koji NATO daje slobodu kretanja po srpskoj teritoriji i diplomatski imunitet.

„Time Beograd, ne odbacujući formalno politiku neutralnosti, aktivno širi saradnju s NATO“, ocenjuje dnevnik.

Komersant piše da se Sporazumom saradnja Beograda i NATO-a podiže na viši nivo i da je srpska opozicija, „koja sebe naziva proruskom, ratifikaciju dočekala na nož“.

Neimenovani izvori Komersanta, bliski vladajućim krugovima u Srbiji navode da je malo verovatno da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić uložiti veto na Sporazum i odlučiti se na konfrontaciju sa premijerom, bez obzira što zastupa jače proruske pozicije.

Dnevnik citira i srpskog analitičara Dragomira Anđelkovića koji smatra da posle ratifikacije sporazuma sa NATO-om, Srbija treba da pruži iste uslove i za Rusiju – u okviru humanitarnog centra u Nišu.

List podseća da je sporazum o oslovima boravka saradnika u centru u Nišu trebalo da bude potpisan još za vreme posete ruskog predsednika Beogradu u jesen 2014. godine, ali da se to nije dogodilo.

„U poslednjem trenutku srpska strana je insistirala da se to pitanje skine sa dnevnog reda“, piše list i dodaje, pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije, da je potpisivanje dokumenta podrazumevalo povećanje privilegija centra i davanje posebnog statusa personalu.

Taj status bi mogao da se protumači kao diplomatski i on bi bio nova iritirajuća tačka u odnosima Beograda sa Zapadom, dodao je taj izvor.


Komersant ocenjuje da je „perspektiva širenja centra u Nišu i davanje posebnog stausa personalu postala još maglovitija“ nakon što se prošlog proleća Srbija priključila Mehanizmu civilne zaštite EU.

List ocenjuje da zbližavanju pozicija Beograda i Moskve „nije doprinela“ ni januarska poseta potpredsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina.

„Izjava moskovskog gosta o posledicama integracije Srbije u EU, što je Vučić zacrtao kao strateški cilj zemlje, iritiralo je Beograd, a posebno susret sa liderom radikala i izrazitim oponentom vlasti Vojislavom Šešeljem“, piše list.

Dnevnik dodaje da „čak ni prorusko orijentisani Tomislav Nikolić nije skrivao uvređenost“ i da je izjavio da kao predsednik nikada nije kontaktirao rusku opoziciju.

Komersant piše da ratifikacija novog sporazuma sa NATO-om „nije ostala neprimećena“ u Moskvi i da je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova agenciji Beta izjavila da Moskva „oučava da Srbija razvija odnose sa NATO-om“, kao i da računa da će „Beograd nastaviti politiku neutralnosti“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh