• BG

  Космајцу враћени јемство и двадесетак локала

  Након правоснажне пресуде којом је крајем октобра Драгослав Космајац (64) ослобођен од оптужби за подстрекавање на злоупотребе, њему је враћено јемство од 200.000 евра и 20-так локала који су му били привремено заплењени током кривичног поступка пред Вишим судом у Београду.

  Што се тиче неоснованог лишења слободе и притвора у којем је био четири месеца, Космајац није поднео молбу за споразум о накнади штете комисији Министарства правде, речено је Танјугу у министарству.

  Током привремене заплене локала, која је трајала скоро четири године, њима је уз обавезу „доброг домаћина” управљала, односно давала их у закуп Дирекција за управљање одузетом имовином Министарства правде.

  Локали су наставили да раде и после заплене, али је кирију од закупа убирала Дирекција. Сада је у току је пребацивање новца који је приходован издавањем непокретности које су биле привремнео одузете, речено је Танјугу у Министарству правде.

  „Поступак пребацивања новца биће окончан када се оконча поступак плаћања евентуалног пореза на приход од издавање непокретности”, навели су у Дирекцији.

  Јемство од 200.000 евра које је положио како би се бранио са слободе, такође му је враћено, након правоснажне одлуке о враћању јемства од 3. децембра, рекла је за Танјуг портпарол Вишег суда Бојана Станковић.

  Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио Космајца од оптужби да је двојицу геодета подстрекавао на злоупотребу службеног положаја како би му припала парцела на Звездари која је у власништву државе.

  Том одлуком одбијена је жалба тужилаштва и потврђена је првостепена пресуда Вишег суда којом су Космајац, Драги Милидраг и Милан Рапајић ослобођени због недостатка доказа да су извршили кривична дела.

  Државно правобранилаштво као представник Републике Србије упућено је на парницу ради остваривање свог имовинско-правног захтева. Космајцу је после хапшења 9. новембра 2014. године одлуком Вишег суда било привремено заплењено двадесетак локала у Београду.

  Четири месеца касније, пошто је уплатио суду јемство од 200.000 евра, 10. фебруара 2015. Космајцу је укинут притвор и пуштен је да се брани са слободе. Он је пре хапшења у био довођен у везу са трговином наркотицима, али за то никада није оптужен.

   

  Извор: Политика

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com