Politika

Lajčak: Nema vrdanja, ZSO mora da se uspostavi

LajčakFoto: Beta/MUP Srbije


To što je bilo dogovoreno treba da se ispuni. Apsolutno je potrebno da se ZSO uspostavi i počne da funkcioniše„, rekao je Lajčak novinarima uoči predavanja o putu Srbije ka EU na FPN-u i dodele nagrada „Predrag Simić“.

Šef slovačke diplomatije, koji iz Beograda putuje u Prištinu, kaže da će o tome razgovarati sa predstavnicima Prištine.

Bitno je da se nastavi dijalog Beograd-Priština jer to je glavni put za normalizaciju atosmfere. Potrebno je i poručiću da taj dijalog nema alternativu i da ne može da se uslovljava bilo čime„, naglasio je Lajčak.

Osvrnuvši se na delovanje kosovske opozicije, Lajčak je rekao da suzavac sigurno nije politički instrument i da u parlamentu treba da se vode politički razgovori, a ne da se baca suzavac.

Mislim da to pokazuje stepen zrelosti ili nezrelosti tih snaga„, ocenio je šef slovačke diplomatije.

Jedan od razloga za posetu Lajčaka Prištini je i desetogodišnjica jedne od najvećih tragedija u istoriji Slovačke, kada je pao avion sa slovačkim vojnicima koji su se vraćali sa Kosova.

U nesreći su poginula 42 vojnika, a kosovske institucije su podigle spomenik, koji će otkriti slovački ministar.

Lajčak je, na predavanju koje je održao na FPN-u o evropskim integracijama Srbije, rekao da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine jedno od najvažnijih pitanja u vezi sa evropskim ambicijama Srbije.

On je naglasio da normalizacija ne znači priznanje Kosova, već da se očekuje pravno-obavezujući dokument koji uređuje odnose Beograda i Prištine.

Normalizacija znači priznavanje činjenice da Kosovo postoji i rešavanje pitanja vezanih za svakodnevni život tamo“, objasnio je šef slovačke diplomatije.

Među ostalim ključnim pitanjima vezanim za evropski put Srbije, Lajčak je naveo „kvalitet iznad brzine“, istakavši da nije ključ u otvaranju, već u zatvaranju pregovaračkih poglavlja.

On je ukazao na značaj vladavine prava i aktivne uloge civilnog društva na tom planu.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak rekao u Beogradu da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da je neophodno uspostaviti Zajednicu srpskih opština.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh